OBLJETNICA 204. VUKOVARSKE BRIGADE

Zbog Thompsona policija zatvara Trpinjsku cestu

Bionic
Reading

Legendarna Trpinjska cesta, na kojoj će sutra u povodu obilježavanja 20. godišnjice osnutka 204. vukovarske brigade biti otvoren Spomen-dom poginulim braniteljima Borova Naselja i Vukovara te održan koncert na kojem će pjevati i Thompson, bit će zatvorena za promet skoro cijeli dan. Policija procjenjuje da će na te događaje, posebice na koncert, doći i do 20.000 ljudi

Iako se već danima oko najavljenog Thompsonovog koncerta u Vukovaru dižu tenzije, posebice pojedinih srbijanskih tabloida, iz policije, ali i od strane organizatora uvjeravaju da nema nikakvih razloga za napetost

U godini u kojoj se obilježava 20 godina od 'vukovarske bitke' i na dan kad je prije dva desetljeća formirana 204. brigada u Klubu branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Trpinjska cesta 1991. odlučili su slavne datume dostojno proslaviti.

'Nema razloga za tenzije i doista ne znam kome smeta otvaranje Spomen-doma hrvatskim braniteljima. Valjda u svojoj državi imamo pravo obilježiti svoje obljetnice', poručio je Mirko Brekalo, predsjednik Kluba Trpinjska cesta 1991. Brekalo je za Glas Slavonije rekao kako onaj 'tko ne želi slušati glazbu koja će biti na koncertu ne mora ni doći'.

Prašina se, naime, podignula oko nastupa Marka Perkovića Thompsona koji će održati koncert na Trpinjskoj cesti, odnosno ispred Spomen-doma hrvatskim braniteljima i uništenog tenka koji svjedoči o borbama koje su se u jesen '91. vodile u tom dijelu Vukovara.

Doduše, osim Thompsona, na koncertu će nastupiti i Bosutski bećari, klapa Cambi, Opća opasnost, Shorty te Mate Bulić, a policija navodi, pozivajući se na procjene organizatora, kako će na koncert koji počinje u 17 sati doći i do 20.000 ljudi

Organizatori događaja ne očekuju nikakve probleme, podsjećajući i da je Thompson već nekoliko puta nastupao u Vukovaru i da niti jednom nije bilo incidenata.

Na moguće probleme već danima ukazuju iz vukovarskog SDSS-a, a posebno im je zasmetao nastup Marka Perkovića. 'Nitko nema ništa protiv subotnjih događanja, no znamo koje se poruke čuju i kakva je ikonografija na Thompsonovim koncertima. To ne pridonosi zajedničkom životu u Vukovaru', poručio je SDSS-ovac Dejan Drakulić, jedan od troje vukovarskih dogradonačelnika.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske je potvrđeno kako će zbog koncerta i događanja koja će mu prethoditi za sav promet biti zatvoren dio Trpinjske ceste, odnosno dio državne ceste D-2. Cesta će biti zatvorena u vremenu od 10 do dva sata iza ponoći idućeg dana, a promet će biti preusmjeravan okolnim ulicama.

'Organizator je, sukladno zakonu, najavio snimanje javnog okupljanja, pa upozoravamo sudionike javnog okupljanja da je zabranjeno nositi oružje, predmete pogodne za nanošenje ozljeda, alkoholna pića, te nositi odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili potiče na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti', jasno su upozorili iz vukovarsko-srijemske policije.