bura u saboru

Zbog Tajanija nižu se stanke: 'Treba mu jasno reći grazie i no pasaran'

13.02.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija bile su glavna tema saborskih stanki, kojima je započeo još jedan radni tjedan u Saboru

Među onima koji su zatražili stanku o izjavama Antonija Tajanija bili su Most, GLAS, SDP, HDZ, ali i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Mostov Božo Petrov u stanci je podsjetio na Tajanijevu izjavu o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, kazavši da je na tu izjavu reagirao 'i naš poslovično mlaki premijer' navodeći darekavši da mu je ta izjava 'malo čudna i neuobičajena.'

'Ali to neće spriječiti premijera da se odrekne svog talijanskog prijatelja. Ipak je Europska pučka stranka šira obitelj u kojoj je HDZ i grade veliku Europu. Na što ste srozali europski ugled Hrvatske kada vam svaki europski ćato može bez problema blatiti Hrvatsku i za to proći nekažnjeno? Hoće li nakon svega Plenković glumiti da je sve u redu i prijetvorno sjediti za istom stolom s Tajanijem? Sramota', rekao je Petrov.

Hrvatska treba tražiti da se Tajani makne s mjesta predsjednika Europskog parlamenta, smatra GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš. 'On to nije učinio slučajno, niti mu je pobjeglo, niti se zabunio, niti ga je netko krivo shvatio. Ne želimo da nam Europu grade populisti', poručila je čelnica GLAS-a.

Zbog Tajanija se probudilo bratstvo i jedinstvo Slovenaca i Hrvata, ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk. 'A šta vi hoćete, šta sam ja napravio, a da vi već niste? Jeste li promijenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani', rekao je Bauk.

'Tajaniju treba jasno reći grazie i no pasaran', zaključio je Bauk.

Ako se pita Furia Radina od Tajanijeve izjave gora je ova atmosfera koja se sada koristi za kampanju. 'Politika želi zasjeniti dobre odnose Hrvatske i Italije', rekao je Radin koji smatra da je Tajanijev istup izolirani incident.

Premijer i predsjednica trebali su oštrije reagirati, iznenadio je pak HNS-ov Milorad Batinić. 'Što bi bilo da je Orban kazao mađarsko Međimurje, da je Vučić kazao srpska Slavonija i Baranja ili Đukanović da kaže crnogorska Prevlaka, Dubrovnik, bi li tako umjereno reagirali', upitao je Batinić, dodavši da nacionalni interesi trebaju biti ispred stranačkih.

  • +5
Sabor nastavio rad sa stankama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No, Tajani nije bio jedina tema saborskih stanki. Bojan Glavašević govorio je o izbacivanju Dnevnika Ane Frank iz lektire. To je, kaže, samo jedan u nizu znakova procesa koji je namjeran i organiziran, a to je, dodaje, kao kolektivno programiranje zaborava.

'Odnos prema Ani Frank ilustrativan je primjer odnosa ove Vlade prema holokaustu i pokazuje duboko nerazumijevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću izravan put u ponavljanje svih najgorih grešaka. Izjave Antonija Tajanija najbolji su primjer toga, blokiranje serije o NDH-a na HRT-u je također primjer, kao i ustaški znak koji ovisi o kontekstu. Na to kao društvo moramo reagirati. Ako uistinu ne želite zaborav drage kolege iz HDZ-a i HNS-a zašto ga onda vaša Vlada uporno djelima potiče', rekao je Glavašević.

Mirando Mrsić iz Demokrata osvrnuo se pak na zakon o pobačaju, upozorivši da za dva tjedna ističe rok kojeg je Ustavni sud dao Vladi da regurlira to pitanje. 'Vlada je imala dovoljno vremena, ali očito nije imala dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način bez ideoloških ograničenja i zadiranja u prava žena na izbor. Andrej Plenkovića pokazao se kao politički kukavica i skriva se iza ministra Kujundžića i njegovih povjerenstava, a zapravo se Plenković boji HDZ-ovih nazadnjaka i klerika bez kojih nema većinu u Saboru i nema vlasti i kukavički šuti i ništa ne poduzima da se donese novi zakon', rekao je Mrsić.