UDAR NA SLOBODU MEDIJA

Zbog Sanadera novinarima gore nego 90-ih

12.03.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Skupina novinara, udruga civilnoga društva i pojedinaca uputilo je predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu pismo u kojemu izražavaju uvjerenje da je aktualna hrvatska vlast, Vlada RH i premijer osobno, 'suodgovorna za tešku krizu hrvatskog novinarstva, težu možda i od krize iz represivnih 90-ih godina'

U pismu se podsjeća na inicijativu protiv ograničavanja slobode medija od prije tri tjedna, koju je podržalo četrdesetak novinara i novinarki, 50-ak organizacija civilnog društva i više značajnih osoba iz javnog života, poput profesora Ivana Đikića, Ane Marušić i Matka Marušića, te don Ivana Grubišića i Ankice Lepej

Navode pet razloga zašto za takvo stanje u medijima odgovornom smatraju Vladu, a ne recesiju, strukturu čitateljske publike i druge moguće razloge.

Tvrde da je Vlada izravno sudjelovala u privatizaciji nekih medija, a nije uspostavila nadzor nad provedbom Zakona o medijima iz 2004. kojim se osigurava demokratskija organizacija medija. Tako je, među ostalim, kako tvrde, omogućena štetna praksa instaliranja glavnih urednika koji nemaju nikakvu obavezu prema kontinuitetu uređivačke politike medija, niti su o njoj dužni raspravljati s novinarima i nižim urednicima koji je trebaju provoditi.

Donoseći važne političke i financijske odluke koje su utjecale na vlasničke strukture u medijima Vlada je stekla prijatelje među izdavačima i urednicima, zbog čega se novinarima određuje 'strateški okvir' izvještavanja koji je udaljen od interesa i prava javnosti na potpune i uravnotežene informacije. Novinar koji se ne uklopi u postavljene granice, riskira svoj opstanak na medijskom tržištu, navode u pismu.

Vlast je svojim postupcima devalvirala utjecaj novinara i medijske scene na političke i društvene procese, pa je dojam da ništa objavljeno nema društveni značaj, a većina anomalija ostaje bez pravnih, političkih ni moralnih konzekvenci.

Drže da je javna televizija postala mjestom raskola između novinara koji žele služiti javnosti i demokraciji te urednika usredotočenih na služenje centrima moći

Potpisnici peticije tvrde da u Hrvatskoj ne postoji uravnotežen odnos medija i politike kao u demokratskim zemljama, već su centri moći i mediji postali toliko bliski i isprepleteni da se čini kako svi zajedno vrše pritisak želeći kreirati javnost bez ikakvog utjecaja.

U ime inicijativnog odbora pismo su potpisale Sanja Modrić, Nataša Škaričić i Sanja Sarnavka. Ističu kako su o tim stavovima obavijest već uputili Europskoj komisiji u RH te da namjeravaju izvijestiti i druge relevantne međunarodne institucije.