UGAŠENI ODAŠILJAČI

Zbog prigovora Srbije, istočna Bosna bez TV signala

17.06.2015 u 20:01

Bionic
Reading

Bez analognog televizijskoga signala kojega primaju putem zemaljskih odašiljača ostali su u srijedu gledatelji u istočnoj Bosni jer su to zatražile vlasti u Srbiji budući u BiH do danas, kada istječe posljednji rok, nije provedena digitalizacija pa TV signal ometa srbijanske elektroničke i medije i telekom operatere.

Regulacijska agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine priopćila je u srijedu da je naložila gašenje signala na odašiljačima nedaleko Han Pijeska u Istočnoj Bosni nakon prigovora srbijanskih vlasti da signal Bosanskohercegovačke televizije (BHT) ometa telekomunikacije.

"Na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu s međunarodnim sporazumom, Regulacijska agencija za komunikacije je zaprimila zahtjev za gašenjem TV odašiljača na lokaciji Veliki Žep s kojeg emitira BHT. Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenjem tog predajnika", priopćili su iz RAK-a.

RAK dodaje da ih je glavni direktor BHT-a obavijestio da je sporni predajnik ugašen sinoć pa je s TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući općine Srebrenicu, Šekoviće, Zvornik, Vlasenicu, Bratunac, Višegrad, Bijeljinu i Rudo.

Zbog toga su se u srijedu susreli predstavnici RAK-a i BHT-a na kojem su dogovorene hitne mjere za što skorije vraćanje signala na navedena područja.

"Očekujemo da će nas BHT u najskorije vrijeme obavijestiti o konačnom ishodu, kako bi građani u ovim područjima ponovo imali signal BHT-a", naveli su iz RAK-a.

Iz ove regulacijske agencije izrazili su očekivanje kako očekuju slične zahtjeve za gašenjem odašiljača i na drugim lokacijama od Srbije, Hrvatske i Crne Gore što bi trebalo potaknuti državu da ubrza proces digitalizacije.

U RAK-u procjenjuju da televizijski signal u BiH putem zemaljskih antena dobiva polovica kućanstava pa bi gašenje odašiljača doslovno polovicu države gurnulo u informativni mrak, a državne javne TV servise u velike probleme.

Danas je istekao rok do kojeg je Bosna i Hercegovina trebala završiti proces digitalizacije, a taj proces zapravo nije ni započeo.

Problem je nastao zbog neslaganja prdstavnika Federacije BiH i Republike Srpske oko toga procesa.