ministar i predsjednik

Zbog prepucavanja Banožića i Milanovića, hrvatske vojnike u misiju na Kosovo ispraćat će se - dva puta!

21.11.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Zbog prepucavanja ministra obrane Marija Banožića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića danas će se u Varaždinu hrvatske vojnike koji idu u misiju KFOR na Kosovu ispraćati - dva puta

Naime prvo je u nedjelju Milanovićev ured poslao najavu da će on u ponedjeljak nazočiti ispraćaju vojnika koji se održava u 14 sati, a zatim je Banožićevo ministarstvo izvijestilo da će ministar nazočiti ispraćaju, ali u 12 sati. Iako to u pozivu MORH-a nije navedeno, jasno je da je Banožić odlučio održati svoj ispraćaj da bi izbjegao susret s Milanovićem, a izabrao je raniji termin tako da omalovaži predsjednika, jer će ispasti da je on bio na premijeri, a predsjednik samo na reprizi.

I tako će se ispraćaj održati dva puta, jednom za Banožića, a drugi put za Milanovića. Dva puta će se postrojavati vojnici koji idu u misiju, dva puta će se redati govornici i puštati himna. Valja podsjetiti da ovo nije prvi put da se dvaput održavaju svečanosti zbog prepucavanja ministra i vrhovnog zapovjednika. Primjerice, kadetima koji su ove godine završili studij na Hrvatskom vojnom učilištu prvo je ministar dodijelio rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu, a onda im je predsjednik, u odvojenoj ceremoniji, dodijelio prve časničke činove koje su stekli netom završenim školovanjem. Pa su se i oni tako dva puta postrojavali zbog praktički iste stvari, dva puta salutirali i rukovali se s dužnosnicima, a njihove obitelji su im dvaput čestitale na uspjehu.

  • +16
Zoran Milanović položio vijence Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

Zbog prepucavanja i nesuradnje navedenog dvojca ugrožen je cijeli vojni i sustav nacionalne sigurnosti zato što već dva mjeseca nisu usuglasili kandidata i imenovali novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije nakon što je predsjednik inicirao smjenu generala Ivice Kindera. Banožić je, naime, trebao predložiti kandidata, a Milanović i premijer Andrej Plenković supotpisati imenovanje ako se slažu s njime. Koliko je poznato javnosti, Banožić još nije poslao prijedlog. I zato Kinder, osoba koja je zapravo smijenjena sa svoje dužnosti, ali je dva mjeseca i dalje uredno obnaša i obnašat će je dok mu se ne imenuje nasljednik, svakodnevno dolazi na posao, izdaje zapovijedi i, što je najvažnije, barata najtajnijim podacima i dokumentima iz vojno-sigurnosnog sustava.

Predsjednik Milanović uručio prve časničke činove kadetima 15. i 16. naraštaja Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

A ako se ostvare neslužbene najave iz MORH-a, krajem godine čeka nas možda i najveća bitka između Banožića i Milanovića. Naime neslužbeno se iz MORH-a poručuje da bi Banožić krajem godine mogao u mirovinu poslati načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja, koji slovi za Milanovićeva čovjeka, zbog čega je ne jednom bio meta ministrovih napada. Hranju mandat traje do ožujka 2024., ali je ove godine navršio 60 godina pa se iz ministarstva neslužbeno 'poručilo' da će biti umirovljen jer zakon daje tu mogućnost. Nema sumnje da bi Milanović na takav potez reagirao jače i burnije nego dosad, a ako njegova reakcija ne bi imala nikakvog učinka, može se očekivati da onda iz inata ne bi pristao na izbor novog načelnika, čime bi se nastavila degradacija obrambenog sustava.

  • +4
Mario Banožić Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Da se obojica oko takvih stvari mogu inatiti, pokazuje i umirovljenje bivšeg zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula. Uskoro će biti godina dana otkad ga je Banožić umirovio, a Milanović još uvijek nije postavio novog zapovjednika, nego tu postrojbu vodi Burčulov zamjenik. S druge strane Banožić, unatoč prvostupanjskoj sudskoj odluci koja kaže da to mora napraviti, nije vratio Burčula na posao. Jednako tako, zbog privatne svađe s Milanovićem mjesecima ne isplaćuje dnevnice vojnicima koji idu na događaje u pratnji predsjednika države te prijeti da ih uopće neće isplatiti, smatrajući da je pravilnik koji je donio iznad slova zakona, pa ih onda ipak isplati kad se dug nakupi. Primijećeno je i da u posljednje vrijeme, kad na nekom događaju budu i Milanović i Banožić, u izvještajima koje šalju iz MORH-a predsjednik bude prešućen, kao da nije ni bio na njemu.