slučaj ratna škola

Milanović pisao Plenkoviću: Banožić krši zakon i u sukobu je interesa. Ako izostane reakcija, imam i ja ovlasti

08.10.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Predsjednik Milanović je u dopisu premijeru Plenkoviću naveo da ministar obrane krši zakon, politizira Oružane snage i u sukobu je interesa, a najavio je da će, ako izostane premijerova reakcija, postupiti prema svojim ustavnim ovlastima, ali i obvezama vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.

Ured predsjednika RH izvijestio je u subotu da je predsjednik Zoran Milanović poslao prije pet dana, 3. listopada, dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu ga je i pisanim putem upozorio "na još jedno nezakonito postupanje" ministra obrane Marija Banožića.

Ministar obrane svojom je odlukom uputio u Ratnu školu Ban Josip Jelačić saborskog zastupnika HDZ-a Antu Bačića čime je, upozorio je predsjednik Republike, nedvojbeno prekršio Zakon o službi u Oružanim snagama RH (OSRH) jer Bačić kao državni dužnosnik ne smije pohađati Ratnu školu.

Osim što je predsjednika Vlade RH upozorio da "ministar opetovano krši zakon", predsjednik Milanović u svom mu je dopisu ukazao kako "ministar svojom odlukom nanosi i direktnu štetu" Oružanim snagama RH te kako je ministar "duboko u sukobu interesa" jer je u Ratnu školu uputio saborskog zastupnika koji po dužnosti, kao član Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost, nadzire ministrov rad.

Kako se dalje navodi u priopćenju, predsjednik Vlade Plenković "oglušio se na sve te činjenice, jasno argumentirane u dopisu predsjednika Milanovića, te do danas nije poduzeo baš ništa kako bi spriječio kršenje zakona, pogodovanje i sukob interesa".

  • +3
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Bahata nezainteresiranost za poštivanje zakona i tolerancija prema kriminalnim postupcima ministra obrane može značiti samo suučesništvo predsjednika Vlade u kršenju zakona, pogodovanju i sukobu interesa. K tome, korištenje stranačkih i političkih veza za ostvarivanje takvih ambicija saborskih zastupnika gruba je politizacija Oružanih snaga RH, nedopustiva, do sada nezabilježena i nadasve opasna", stoji u priopćenju.

S obzirom na to da, kako se navodi, predsjednik Vlade "nije učinio ništa na sprječavanju daljnjeg kršenja zakona", predsjednik Milanović podsjeća kako će u slučaju Bačić morati postupiti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i obvezama koje ima kao Vrhovni zapovjednik OSRH, a na što ga je upozorio i u svom dopisu.

Dopis je Ured predsjednika objavio u cijelosti.

Ratnu školu dosad nije pohađao ni jedan državni dužnosnik

U dopisu predsjednik Milanović kaže da je ministar Banožić svojom odlukom od 1. kolovoza 2022. godine kojom je omogućio školovanje na Ratnoj školi Ban Josip Jelačić saborskom zastupniku HDZ-a Anti Bačiću nedvojbeno prekršio Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Zakonom o službi u OSRH, čl. 84. st. 4. i 5., izričito je propisano da Ratnu školu (četvrta razina slijedno-rastuće časničke izobrazbe) mogu pohađati samo djelatni časnici (brigadiri/kapetani bojnog broda i pukovnici/kapetani fregate) i državni službenici koji su u državnoj službi proveli najmanje deset godina.

Saborski zastupnik Bačić je državni dužnosnik, dakle, ističe Milanović, nije ni djelatni časnik niti je državni službenik koji ima deset godina rada u državnoj službi te po spomenutom zakonu nikako ne može pohađati Ratnu školu. "Naglašavam, Zakon o službi u OSRH ni na koji način ne daje mogućnost državnim dužnosnicima pohađanje Ratne škole, što je jasno i iz činjenice kako do sada, u 24 godine djelovanja, Ratnu školu nije pohađao niti jedan državni dužnosnik."

Uskraćena mogućnost školovanja nekom od pripadnika OSRH

Na očito pogodovanje stranačkom kolegi Bačiću od strane ministra Banožića ukazuje i činjenica da je Kadrovski savjet Ministarstva obrane - na svojoj sjednici održanoj 15. lipnja - utvrdio listu kandidata za Ratnu školu te donio zaključak kako se planira primiti 14 kandidata. Temeljem toga, ministar Banožić donio je 5. srpnja 2022. godine odluku o upućivanju 14 polaznika na školovanje u Ratnu školu, među kojima nije zastupnik Bačić.

Za zastupnika Bačića, ministar Banožić donosi posebnu odluku 1. kolovoza 2022., bez da je o tome raspravljao Kadrovski savjet u čiju nadležnost spada utvrđivanje liste kandidata za Ratnu školu. Dakle, kako ističe predsjednik Milanović, radi se isključivo o volji ministra i takvo postupanje, izvan propisane procedure, ukazuje na pogodovanje po stranačkoj liniji.

Nadalje, navodi Milanović, postupanje ministra obrane je "ne samo nezakonito, nego je i štetno za Oružane snage RH zbog čega mi je, kao vrhovnom zapovjedniku, dodatno neprihvatljivo".

Zbog ograničenog broja mjesta na Ratnoj školi, ministar obrane, upozorava Milanović, "oduzeo je i uskratio mogućnost školovanja nekom od pripadnika OSRH jer je tu mogućnost dao političaru, saborskom zastupniku i svom stranačkom prijatelju, a sve na trošak Državnog proračuna. Umjesto da je hrvatskom vojniku omogućio ratno školovanje i stjecanje dodatnih znanja, ministar obrane je HDZ-ovog političara nezakonito zbrinuo u vojnu instituciju na trošak države".

Krunski primjer sukoba interesa

Pored toga, ovim se, istaknuo je, "eklatantno krše i načela sprečavanja sukoba interesa, jer s jedne strane saborski dužnosnik dobiva nešto na što nema pravo po zakonu (školovanje na teret Državnog proračuna), a s druge strane ministar obrane 'nagrađuje' zastupnika koji je član Odbora za obranu i koji po dužnosti nadzire upravo rad ministra obrane i MORH-a".

Milanović ističe kako je to "ne samo očito nezakonito i samovoljno postupanje i pogodovanje stranačkom kolegi, nego i krunski primjer sukoba interesa u kojemu ministar dovodi u sebi zavisan položaj saborskog zastupnika koji nadzire njegov rad".

"Budući da je rad ministra obrane isključivo Vaša odgovornost kao predsjednika Vlade, ali i predsjednika stranke čiji su članovi i Vaš ministar i saborski zastupnik kojem je nezakonito pogodovao, pozivam Vas na žurno poduzimanje koraka iz Vaše nadležnosti kako bi se prekinulo daljnje kršenje zakona i zloupotreba od strane Vašeg ministra i saborskog zastupnika Vaše stranke", stoji, uz ostalo, u dopisu koji je Milanović poslao Plenkoviću.