OPASANE TRAKAMA

Zbog potresa, u Karlovcu do sada 34 zgrade proglašene opasnima

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2021 18:16
  • Objavljeno 27.01.2021 u 18:16
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U registru Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo na zgradama u Karlovcu prijavljeno je 1129 šteta uzrokovanih nedavnim potresima, a dosad su 34 zgrade proglašene opasnima i sve su opasane posebnom trakama, rekao je u srijedu zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.

Zgrade koje su opasne za građane uglavnom su u zoni A zaštite, tj. u staroj gradskoj jezgri Zvijezdi i u zoni B zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina Banije, Dubovca i Gaze, izvijestio je Mrzljak na konferenciji za novinare.

Grad je zaprimio 1008 prijava za naknadu štete uzrokovane potresom kao prirodnom nepogodom. Objekte pregledavaju ovlašteni inženjeri građevine i arhitekture koji su registrirani u Hrvatskome centru za potresno inženjerstvo, a dosad su pregledali 249 zgrada od kojih su 34 proglasili opasnima.

Od 249 pregledanih objekata 26 ima crvenu naljepnicu, 48 žutu i 175 zelene naljepnice. Dio oštećenja na građevinama uklanjaju vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe, koji su intervenirali 218 puta, a u sljedećih nekoliko dana trebaju sanirati još 20 zgrada.

Nijedna od opasnih zgrada nije u gradskom vlasništvu, nego u državnome, privatnom ili mješovitome privatno-državnom vlasništvu. Budući da Grad nema zakonskih ovlasti uklanjati objekte u tuđem vlasništvu, odlučeno je da će Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i imovine dostaviti popis svih zgrada koje imaju crvenu naljepnicu uz popratnu dokumentaciju i zahtijevati da se te zgrade stave u prioritet za daljnje postupanje.

Potres je pokazao, rekao je Mrzljak, da nijedna zgrada koja se redovito održava nije znatnije oštećena, a vlasnicima zgrada s oštećenjima Grad poručuje da su kao vlasnici dužni ukloniti opasne dijelove te da su oni odgovorni za svako moguće ugrožavanje sigurnosti građana.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak najavio je da će se uskoro predstaviti program mjera koje će potaknuti i ohrabriti vlasnike nekretnina, posebice u zonama zaštite, da obnove i održavaju svoje objekte. Podsjetio je na olakšice za stanovnike Zvijezde, dodajući da će se uskoro raspisati još jedan ciklus natječaja za raspodjelu spomeničke rente kako bi se pomoglo u obnovi i održavanju objekata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!