nitko nije dobio većinu

Zbog ponavljanja izbora u Georgiji, ne zna se tko će imati većinu u Senatu

07.11.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Georgija, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak

Oba mjesta u Senatu koje ima Georgija u utorak su se popunjavala na izborima i obje utrke idu u drugi izborni krug 5. siječnja jer, prema do sada prebrojanim glasovima, ni u jednoj utrci nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu. Prema dosadašnjim izbornim rezultatima u Senatu, u kojem je na reizboru odnosno izboru bila trećina mandata, demokrati i republikanci imaju po 48 mandata. Senat broji 100 senatora.

Osim dva mandata u Georgiji još nisu proglašeni pobjednici za senatske utrke u Sjevernoj Karolini i Aljaski no do sada prebrojani glasovi pokazuju da će biti izabrani republikanski kandidati. S obzirom na to da će drugi krug u Georgiji biti održan tek 5. siječnja ostaje nejasno koja će stranka kontrolirati Senat čiji zastupnici polažu prisegu 3. siječnja.

>>> [VIDEO/FOTO] Pogledajte što se sve događalo i kako se mijenjala situacija od dana izbora do Bidenova govora u petak navečer

U Georgiji republikanski senator David Perdue po isteku šestogodišnjeg mandata bori se za novi mandat protiv demkrata Jona Ossoffa, novinara. Perdue je dobio 49,8 posto glasova, a Ossoff 47,9 posto, prema Edison Research. Za drugo mjesto Georgije u Senatu bori se republikanska senatorica Kelly Loeffler i ima 21 protukandidata te nitko nije osvojio većinu. Demokrat Raphael Warnock osvojio je najviše - 32.7 posto glasova, a slijedi Loeffler 26 posto glasova.

Ako demokrati osvoje dva senatorska mandata u Georgiji i ako Joe Biden postane američki predsjednik u Senatu u kojem bi svaka stranka imala po 50 senatora Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila bi presudni 51 glas za demokrate.