neizvjesnost u sad-u

Trump priča o prijevari i izbornoj krađi, a evo što će se dogoditi ako odbije napustiti Bijelu kuću i predati dužnost

07.11.2020 u 07:42

Bionic
Reading

Aktualni američki predsjednik Donald Trump osporava rezultate izbora na kojima klizi prema izvjesnom porazu. Sve više se postavljaju pitanja hoće li opstruirati prijenos vlasti, ako Joe Biden i službeno bude proglašen novim američkim predsjednikom kao i hoće li svojevoljno otići iz Bijele kuće, posebno jer iz svih snaga pokušava dokazati izbornu prijevaru

'Kao što smo rekli 19. srpnja, američki će narod odlučiti o ovim izborima, a vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) savršeno je sposobna otpratiti uljeze iz Bijele kuće', poručili su iz Bidenova stožera u petak.

Tajna služba zadužena za sigurnost predsjednika je ta koja bi otpratila Trumpa iz Bijele kuće u slučaju da odbije priznati poraz, piše Newsweek.

Scenariji o kojima je Newsweek razgovarao sa svojim izvorima su hipotetski. Pobjednik izbora još nije proglašen i glasovi se još uvijek broje, ali Trumpove šanse da ostane u Bijeloj kući su sve manje. Trump nikada nije rekao niti implicirao da će i dalje okupirati Bijelu kuću nakon što iscrpi sve pravne mogućnost vezane uz osporavanje glasovanja.

Nikada u povijesti SAD-a nije se dogodilo da poraženi na izborima odbije predati vlast. Nema neposredne prijetnje ni da će se to dogoditi u siječnju, ali postoji plan za sprječavanje krize prilikom prijenosa vlasti.

U 20. amandmanu američkog Ustava stoji da poraženi predsjednik na izborima, gubi mandat 20. siječnja u podne i, ako se nakon toga pokuša zadržati na vlasti, stražar koji je do tada bio zadužen za njegovu sigurnost mora ga iseliti vani, ako to ne učini svojevoljno.

>>> [VIDEO/FOTO] Pogledajte što se sve događalo i kako se mijenjala situacija od dana izbora do Bidenova govora u petak navečer

'Tajna bi ga služba otpratila, ponašali bi se prema njemu kao prema svakom starcu koji je zalutao na imanju', rekao je za Newsweek jedan bivši dužnosnik uključen u proces tranzicije između bivšeg predsjednika Baracka Obame i Trumpa. Služba bi upotrijebila i silu ako je to potrebno.

  • +5
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: CHRIS KLEPONIS / POOL

A je li Trump nazočan ceremoniji inauguracije ili ne, nebitno je za stvarni prijenos vlasti. Sustav je namjerno izgrađen da radi neovisno o hirovima onoga tko se u to vrijeme slučajno nalazi u Bijeloj kući.

'Proces prijenosa vlasti je automatiziran. Nema poteza uradi sam', rekao je stručnjak za Newsweek naglasivši da će se prijenos dogoditi bez obzira je li gubitnik voljan sudjelovati ili ne.

Scenarij da tajna služba silom odvodi bivšeg predsjednika iz Bijele kuće bila bi bez presedana za SAD. Od 43 muškarca koji su prethodili Trumpu na predsjedničkom položaju, 35 je dragovoljno ustupilo vlast - zato što im je isteklo ograničenje od dva mandata, izgubili su izbore ili odlučili da se više neće kandidirati. Osam je umrlo, a jedan je dao otkaz.