vremenska prognoza

Zbog olujnog vjetra, za sjevernu Dalmaciju izdan meteoalarm, pogledajte gdje će sve padati kiša

27.06.2018 u 07:32

Bionic
Reading

Umjereno, na kopnu ponegdje i pretežno oblačno s najviše sunčanih razdoblja na sjevernom Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za srijedu

Mjestimične kiše bit će već od jutra na istoku i jugu zemlje, a od sredine dana povremeno je moguća i u ostatku unutrašnjosti, prognoza je DHMZ-a.

Bit će razmjerno vjetrovito, a puhat će umjeren, sredinom dana na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na Jadranu puhati umjerena i jaka, na udare olujna bura.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 18 do 23 stupnja Celzija, dok će na Jadranu ona biti od 22 do 27 stupnjeva.

Za područje Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije izdan je narančasti meteoalarm zbog jakog i vrlo jakog sjeveroističnog vjetra koji će na trenutke puhati olujnom brzinom. Snaga vjetra bit će od 35 do 60 čvorova (65 - 100 km/h) te se pomorcima bez odgovarajućeg iskustva savjetuje da potraže sigurnu luku prije nego počne puhati vjetar i dignu se valovi. Moguće je da katamarani i trajekti u tom području neće ploviti, pa se putnicima savjetuje da prate informacije o prometu.

U četvrtak će biti umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše ili poneki pljusak. Oborina će biti češća na kopnu, osobito u prvom dijelu dana.

Najsunčanije i uglavnom bez oborine bit će u Dalmaciji. Umjeren sjeverni vjetar postupno će slabjeti. Na Jadranu u početku mjestimice jaka bura s olujnim udarima, poslijepodne većinom umjeren sjeverozapadnjak i sjeverni vjetar.

Najniža jutarnja temperatura između 11 i 16, na Jadranu između 16 i 20 °C. Najviša dnevna od 19 do 24, na Jadranu od 24 do 27 °C.

Vremenske prilike će do kraja tjedna u većini Hrvatske biti promjenjive, s mogućim kišama, a od vikenda u cijeloj zemlji slijedi stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Gdje će u srijedu padati kiša i kako će se vremenske prilike kretati sljedećih tjedan dana, pogledajte u galeriji u nastavku ili na stranicama DHMZ-a:

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot / tportal

Meteoropati i kronični bolesnici - oprez

Atmosfera neće biti sasvim stabilna, pa se zbog toga kod meteoropata i kroničnih bolesnika mogu javiti glavobolja, umor i manjak energije. Tegobe će biti jače izražene na krajnjem jugu Hrvatske, poručuju iz DHMZ-a.

  • +8
Ilustrativna galerija / kiša Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić