DIGNUTI U ZRAK REPUBLIKU SRPSKU

Zbog Nikolaidisova teksta diplomatski spor Srbije i Crne Gore

18.01.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Vlada Srbije uputila je prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore povodom autorskog teksta Andreja Nikolaidisa, savjetnika crnogorskog predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, koji je između ostalog napisao da bi 'civilizacijski iskorak bio da je upotrijebljen eksploziv u dvorani 'Borik' u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali 20 godina Republike Srpske', pišu podgoričke Vijesti

Iako to nije diplomatska praksa, srbijansko Ministarstvo je u utorak gotovo istovremeno pozvalo crnogorskog veleposlanika Igora Jovovića da dođe u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Srbije, gdje mu je usmeno izražen prosvjed zbog Nikolaidisovih stavova.

U tekstu 'Što je ostalo od velike Srbije' objavljenom 11. siječnja na beogradskom portalu e-novine Nikolaidis piše da je Republika Srpska 'prirodna' tvorevina u civilizaciji koja je nastala na barbarstvu, pa zaključuje da bi civilizacijski potez bio upravo ugasiti Republiku Srpsku, makar i nasilno.

Zbog Nikolaidisovog teksta, koji je dobio i crnogorsko izdanje nakon što je objavljen u BiH, prosvjedovao je poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović i Nova srpska demokratija, prenosi Srna. Oni traže da predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić pisca razriješi funkcije.

Krivokapić se još nije izjašnjavao povodom teksta svog savjetnika za kulturu i slobodnu javnost, koji tvrdi da se oni koji ne priznaju genocid u BiH žele prikazati kao žrtve.

Na proslavi 20 godina Republike Srpske u banjalučkoj sali 'Borik' bio je srpski politički vrh, s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu. Božidar Stanišljević, koji je uhapšen 10. siječnja, policiji je priznao da je u dvoranu 'Borik' unio oružje.