posljednje pripreme

Zbog najavljenog nevremena postavlja se šator uoči proslave Oluje

04.08.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Na današnji dan 1995. godine, u rano jutro, počela je - Oluja. U Kninu traju posljednje pripreme za sutrašnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Zbog loše vremenske prognoze, središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije, umjesto na Dinarinu stadionu u Kninu, bit će na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven kako bi se program mogao nesmetano održati, javlja HRT.

Ondje će biti zapaljene svijeće i položeni vijenci za sve poginule u Domovinskom ratu, a uzvanicima će se obratiti predstavnik hrvatskih branitelja, predsjednik države, premijer te predsjednici Sabora.

Predsjednik Zoran Milanović tradicionalno će večeras primiti ratne zapovjednike, ali zbog najavljenog nevremena, umjesto na kninskoj tvrđavi - u Domu hrvatske vojske.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se 5. kolovoza u Kninu.

U ranim jutarnjim satima, od 6:30 sati, održat će se tradicionalna budnica ulicama grada Knina, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9 sati.

Zbog najavljenog nevremena postavlja se šator u Kninu za proslavu Oluje Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Na Trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 od 9:20 sati odat će se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

Središnja svečanost počinje u 9:40, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu dr. Ante Starčevića. U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, a u ime hrvatskih branitelja kao prvi govornik obratit će se djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova.

  • +7
Zbog najavljenog nevremena postavlja se šator u Kninu za proslavu Oluje Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tijekom svečanosti čita se i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginulih i nestalih u VRO Oluja. Program će upotpuniti glazbeni nastup Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11:15 sati.

Nakon središnje svečanosti slijedi misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni ordinarij od 11:45 sati.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora i na Trgu Oluje od 8 do 16 sati. U poslijepodnevnim satima predviđen je doček maratonaca i biciklista te potom i moto defilea, a organizirana je i podjela vojničkog graha za sve koji će biti na proslavi toga dana u Kninu.