novi klaster

Zbog muškarca koji se vratio zaražen iz Srbije talijanska regija Veneto uvodi stroža pravila

03.07.2020 u 20:12

Bionic
Reading

Talijanska sjeveroistočna regija Veneto, čiji je glavni grad Venecija, namjerava usvojiti stroža pravila za suzbijanje koronavirusa nakon pojave novog klastera, rekao je u petak čelnik regije Luca Zaia

Stroža pravila bit će objavljena u ponedjeljak, kazao je on okrivivši za razbuktavanje virusa muškarca koji se nepromišljeno ponašao nakon povrataka iz Srbije, gdje je bio na službenom putu, unatoč tome što je osjetio simptome covida-19.

Muškarac se vratio 25. lipnja, osjetio je simptome virusa istoga dana, ali se i dalje družio s ljudima, a čak je bio na zabavi i na sprovodu, kazao je Zaia.

Testirao se 28. lipnja i utvrđeno je da je pozitivan, ali je inzistirao da se vrati kući. Na kraju je hospitaliziran 1. srpnja i sada je na odjelu intenzivne njege.

Četiri njegova kontakta su pozitivna a 89 je u karanteni u pokrajinama Vicenzi i Veroni, rekao je Zaia osudivši muškarčevo neodgovorno ponašanje.

Po njegovim riječima, Veneto je prešao s područja "niskog rizika na visoki rizik" jer je broj reprodukcije virusa skočio s 0,43 na 1,63.

"Ako nastavimo dalje s druženjem i okupljanjima bez nošenja maski i ako mislimo da su teoretičari zavjere u pravu kada kažu da je virus izmišljotina farmaceutske industrije, Marsovaca ili astronauta, neizbježno je da se takve stvari događaju", istaknuo je.

Zaia je član krajnje desne stranke Liga, čiji se čelnik Matteo Salvini našao na udaru kritika zbog nepoštivanja socijalnog distanciranja i pravila o nošenju maski prilikom susreta sa svojim pristašama.