rastući val zaraze

Zbog migrantskih radnika, broj zaraženih covidom-19 u Singapuru prešao 10.000

22.04.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Singapursko ministarstvo zdravlja reklo je u srijedu da je potvrdilo još 1016 slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega se ukupan broj zaraženih popeo na 10.141, od čega većinu čine strani radnici u radničkim naseljima

Ministarstvo zdravlja reklo je da je većina njihovih slučajeva zabilježena među migrantskim radnicima koji žive u radničkim domovima, što je skupina koja broji više od tri četvrtine zaraženih u tom gradu-državi.

Gotovo svi slučajevi koji su prijavljeni tijekom travnja odnose se na radničke domove, naselja u kojima živi oko 200 tisuća od ukupno 1,4 milijuna stranih radnika.

Srijeda je treći dan zaredom da je Singapur prijavio preko 1000 novih slučajeva zaraze.

Singapurske vlasti u utorak su produžile djelomičnu karantenu do 1. lipnja.

Rastući val zaraza među glomaznom migrantskom radnom populacijom Singapura prijeti narušiti dosadašnji uspjeh u borbi s koronavirusom.

Singapur je dosad zatvorio nekoliko domova, dok vlada provodi opsežna testiranja i pokušava preseliti zdrave radnike, no javljaju se pitanja zašto ranije za njih nije učinjeno više da ih se zaštiti.

Singapur, bogata grad-država s 5,8 milijuna stanovnika ima jedan od najnižih brojeva umrlih na svijetu, 11, što je puno niže od Indonezije sa 635 umrlih i Filipina s 446.

Susjedna Indonezija, s populacijom koja broji 270 milijuna ljudi, potvrdila je službeno 7418 slučajeva zaraze, dok Filipini, druga susjedna zemlja koja je dom preko 100 milijuna ljudi, imaju zabilježenih 6710 slučajeva.