PUŠENJE TRAVE - PREKRŠAJ

Zbog jednog jointa više se ne ide u zatvor

21.04.2010 u 22:08

Bionic
Reading

Ako policija kod vas pronađe manju količinu lakih droga za osobnu upotrebu, nećete više biti kazneno gonjeni, već samo prekršajno. Rezultat je to velikog čišćenje Kaznenog i više od 500 prekršajnih zakona

Privremene upute za postupanje policije i državnih odvjetnika u srijedu su potpisali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, piše Vecernji.hr. Bajića i Grbića na to je primorala presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maresti protiv Hrvatske iz lipnja prošle godine.

Riječ je o tome da se za istu stvar ne smije dva puta suditi. Budući da se kod nas u mnogim slučajevima isto ponašanje sankcionira prekršajno i kazneno, Maresti je natjerao Vladu da hitno pročisti Kazneni zakon, ali i više od 500 prekršajnih zakona.
Osim promjena po pitanju posjedovanja lakih droga, izmijenit će se i kažnjavanje prometnih prekršitelja. Prekršajno će odgovarati oni koji su skrivili nesreću s lakšim posljedicama. U težim prometnim nesrećama, krivac će odgovarati kazneno.

Zakon će se olabaviti i za one koji posjeduju ilegalno oružje. Oni koji nedopušteno posjeduju pušku, bombu i slično, odgovarat će prekršajno.

U uputama se spominje i obiteljsko nasilje. Ti su zakoni nejasno napisani i ne preciziraju što je prekršaj, a što kazneno djelo kada je riječ o obiteljskom nasilju.

Nakon potpisivanja tih uputa Bajić i Grbić naveli su da je njihov naglasak na tijesnoj suradnji između policije i državnih odvjetništava te na sinkroniziranom postupanju u cilju sprečavanja povrede načela 'ne bis in idem' ('ne dva puta za istu stvar').