NAKNADNO POŠTENJE

Zbog grižnje savjesti platio 'švercanje' prije deset godina!

25.07.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Nevjerojatan telefonski poziv primili su prošlog tjedna u osječkom GPP-u: njihov putnik koji se prije desetak godina redovito 'švercao' u tramvaju zatražio je broj žiroračuna tvrtke kako bi im napokon platio prijevoz. Sutradan im je na račun sjelo 2.500 kuna!

'Rekao nam je da ima grižnju savjesti i da ne želi više živjeti s tim. Još isti dan uplatio nam je novac. Ostali smo zapanjeni', ispričala nam je Sanja Mršo, direktorica marketinga osječkog Gradskog prijevoza putnika, rekavši da o neplaćenim vožnjama njihova bivšeg putnika nemaju evidenciju.

Danas 26-godišnjak, procijenio je da bi 2.500 kuna bila primjerena naknada za vožnje bez karte iz doba kada kao srednjoškolac nije imao dovoljno novca. Nije im rekao čime se bavi i ima li sada viška novca, živi li još uvijek u Osijeku i zašto je tek sada odlučio iskupiti grijehe iz mladosti, samo ih je zamolio da mu ne objave ime.

'Prvo sam pomislila da je to možda onaj što je prošlog tjedna dobio na lotu, ali uistinu nije nužno da čovjek ima mnogo novca kako bi se odlučio otkupiti mirnu savjest. Mi to duboko poštujemo i raduje nas što još ima takvih ljudi', kaže direktorica marketinga, a predsjednik Uprave Igor Medić otkriva nam kako je uplata stigla s jadranske obale, no ne zna je li čovjek ondje živi ili je samo na ljetovanju.

'Odmah smo na kolegiju raspravili što ćemo s tim novcem i odlučili ga uplatiti Caritasu. Prije nekoliko godina, kada smo ugasili svoju kuhinju, poklonili smo Caritasovoj Pučkoj kuhinji znatan dio opreme, pa iako je GPP u prilično nepovoljnoj financijskoj situaciji, odlučili smo im proslijediti i ovaj neočekivani prihod', zaključio je Medić ustvrdivši kako danas, nakon uvođenja suvremene elektroničke naplate vožnje, više nije moguće toliko se 'švercati' čak i kada bi putnik uspio izbjeći njihove kontrolore, jer bi to sada uočili i vozači.