TIJESNO U EUROPSKOM PARLAMENTU

Zbog dolaska Hrvata rezat će se mjesta drugima

02.01.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju u srpnju ove godine (ako sve bude išlo po planu) u Europskom parlamentu će se morati pronaći mjesta za 12 zastupnika iz naše zemlje

Ulaskom naše zemlje u EU broj eurozastupnika u Europskom parlamentu ćeporasti na 766, a prema Lisabonskom ugovoru može ih biti samo 751. Kako se Europski parlament više ne smije širiti, neke zemlje članice će izgubiti ponekog zastupnika zbog ulaska Hrvatske. Tko će ostati bez zastupnika, tek se treba odrediti, a jedno je jasno - put do konačne odluke bit će ispunjen teškim pregovorima. Parlamentarci se slažu s mišljenjem da zbog Hrvatske nijedna zemlja ne bi smjela izgubiti više od jednog zastupničkog mjesta.

Članak 14. Lisabonskog ugovora kaže da zemlje članice u Europskom parlamentu prema degresivnoj proporcionalnosti predstavlja najmanje šest, a najviše 96 zastupnika po državi. Drugim riječima, taj sustav samo djelomično uzima u obzir demografsku veličinu države s namjerom da se minimalna zastupljenost osigura i manje napučenim zemljama. Kvaka je u tome što se podjela mjesta u parlamentu ne temelji na matematičkoj formuli zasnovanoj na objektivnim populacijskim parametrima, već je uglavnom produkt cjenkanja između vlada zemalja članica.

Prvi put europski zastupnici su u mogućnosti iskoristiti pravo da sami sačine prijedlog koji će Europsko vijeće jednoglasno odobriti i tako izbjeći atmosferu cjenkanja koju neki zastupnici uspoređuju s orijentalnim bazarom. Prijedlog rješenja trebao bi biti predstavljen u siječnju, navodi europolitics.info.