SUĐENJE U NJEMAČKOJ

Zbog časti ubio šesnaestogodišnju sestru

16.12.2008 u 15:35

Bionic
Reading

Pred pokrajinskim sudom u Hamburgu u utorak je počeo suđenje Afganistancu Ahmadu Obaidiju (24), optuženu da je u svibnju ove godine pod izlikom čuvanja obiteljske časti ubio svoju šesnaestogodišnju sestru

Državno odvjetništvo Ahmada Obaidija tereti da je u svibnju ove godine u Hamburgu s 23 uboda nožem usmrtio svoju osam godina mlađu sestru Morsal. Ubojstvu je prethodila svađa zbog životnog stila mlađe sestre koja je, po optuženikovu mišljenju, živjela 'previše zapadnjački'. Odvjetništvo smatra da je Obaidi u trenutku ubojstva bio potpuno ubrojiv te traži doživotnu zatvorsku kaznu, a obrana pak da pri izricanju optužbe treba uzeti u obzir optuženikovu 'društvenu pozadinu'.

Ubojstvo Morsal Obaidi izazvalo je val ogorčenja njemačke javnosti kao jedan od najokrutnijih slučajeva tzv. ubojstva iz časti. U zadnjih desetak godina od kada je u javnosti percipiran pojam 'ubojstva iz časti' u Njemačkoj je, po procjenama vlasti, 50 žena izgubilo život jer, po mišljenju članova obitelji, nisu živjele u skladu s tradicijom. Kao motivi se navode nenošenje marame, odbijanje izabrana bračnog partnera, rastave te općenito "previše zapadnjački" životni stil. Sve žrtve dolaze iz muslimanskih obitelji, a počinitelji su u najvećem broju slučajeva najbliži muški članovi obitelji.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava 'Terre des femmes' iz Berlina, međutim, smatra da nisu posrijedi vjerski motivirana ubojstva, nego ubojstva s 'tradicionalno patrijarhalnom' pozadinom.
Posljednje tzv. ubojstvo iz časti koje je uzdrmalo njemačku javnost bilo je ubojstvo 16-godišnjakinje s Kosova koju je otac zadavio jer je izišla u disko.

Obitelj Obaidi je u početku 90-ih izbjegla iz Afganistana, ali se, po mišljenju socijalnih radnika, nije uklopila u njemačko društvo.
Presuda Ahmadu Obaidiju očekuje se u početku veljače.