POZIV STANOVNICIMA

Sirene u Sloveniji, upozorenje Hrvatskih voda: Značajan porast vodostaja rijeka

03.11.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Zbog porasta Drave sirene upozorenja prvo su se uključile u Dravogradu i Vuzenici, a zatim i u deset općina slovenskog Spodnjeg Podravja. Stanovnici se upozoravaju na mogućnost plavljenja i pozivaju se na mjere samozaštite. Raste i Sava u srednjem toku, a upozorenje stiže i od Hrvatskih voda

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH objavilo je upozorenje Hrvatskih voda.

'Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka 𝐌𝐮𝐫𝐞, 𝐃𝐫𝐚𝐯𝐞 𝐢 𝐒𝐚𝐯𝐞. Prema hidrološkim modelima i daljnjoj prognozi obilne oborine očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima. I danas, zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava', stoji u objavi.

Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso) za danas je izdala crveno hidrološko upozorenje za cijelo područje rijeke Drave u Sloveniji, jer se očekuju velike poplave. Prema prognozama hidrologa, protok rijeke Drave u jutarnjim satima iznosit će do 1800 prostornih metara u sekundi, a povećat će se i dotoci Drave u Sloveniji.

Protok Drave na HE Dravograd u 7.40 sati iznosio je 1280 kubnih metara u sekundi, a na HE Vuzenica 1521 kubični metar u sekundi, javlja RTV Slovenija.

  • +8
Škofja Loka: Zbog poplava oštećen most na Sori u selu Suha Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/F.A. BOBO

U općinama Dravograd i Vuzenica prije 8 sati upaljene su sirene za upozorenje na opasnost. "Budući da očekujemo daljnji porast protoka Drave, predlažemo da građani na područjima ugroženim od poplava Drave povedu računa o poduzimanju zaštitnih mjera protiv mogućih poplava", priopćio je Centar za obavješćivanje.

Iz Općine Dravograd već su u četvrtak priopćili da su zaprimili dojavu o predviđenom porastu protoka rijeke Drave te da će se, kada rijeka dosegne protok od 1200 kubika u sekundi, oglasiti sirenom sa znakom opće opasnosti.

Kako navode iz općine, očekuju se poplave na najugroženijim dijelovima Ribiške poti i uz rijeku Mežu. Dravogradski vatrogasci u pripravnosti su od četvrtka navečer, pijesak i vreće danas su građanima dostupni na poznatoj lokaciji ispod mosta kod dravogradske pošte.

Na samozaštitno djelovanje građane je u četvrtak pozvala i Općina Vuzenica, u kojoj je, baš kao iu Dravogradu, još uvijek živo sjećanje na katastrofalno izlijevanje rijeke Drave početkom studenog 2012. godine.

U 8 sati sirene upozorenja aktivirale su se i u deset općina Spodnjeg Podravja, rekao je Dragomir Murko, načelnik ptujske ispostave Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje i regionalni zapovjednik civilne zaštite za Podravje. I u tim su općinama zbog povećanog protoka rijeke Drave i prognoze daljnjeg porasta uključene sirene, čime se želi upozoriti stanovnike uz rijeku na mogućnost poplava i mjere samozaštite.

Osim Drave, trenutno raste i rijeka Sava. Nešto iza pet sati ujutro Sava je poplavila područje između Senožeta i Jevnice, oko 8 sati poplavljena je cesta Jevnica-Laze, a Sava još raste, rekao je Igor Cividini, zapovjednik Civilne zaštite Litije. U 8 sati ukupni protok Save iznosio je 1360 kubnih metara u sekundi. No očekuju povećanje protoka na 1700 kubika u sekundi. Ako Sava dosegne toliki protok, poplavit će prve kuće, koje su inače maksimalno zaštićene. Podrum ionako poplavi, mi tu ne možemo ništa jer podzemne vode već prodiru unutra, objasnio je Cividini. Dodao je da su sve vatrogasne snage uz Savu aktivirane i spremne za daljnje mjere.

U gornjem toku - u blizini Radovljice - porast se već smirio, ali sada Sava raste prema srednjem toku - prema području sjeverno od Ljubljane, rekao je Andrej Golob, hidrolog Arse. "Tamo će u idućih nekoliko sati dostići maksimalan protok od oko 1200, 1300 kubnih metara u sekundi, što je nešto više nego prošlog petka, kada su mještani zabrinuto pratili stanje na ovoj dionici. Ovaj put je možda malo više vode, ali ipak znatno manje kao tijekom katastrofalnih poplava u kolovozu, kada je i Sava na ovom dijelu u velikom obimu poplavila naselja”, pojasnio je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Kako je dodao, Sava će rasti i u donjem toku. "Visokovodni val kretat će se sve od Zgornjesavske doline i ušća u Savu Bohinjku do granice s Hrvatskom. No, pritoci Save u srednjem, a posebno u donjem dijelu nisu toliko izdašni da bi vodeni val značajno ojačao. Dakle, opasnost od poplava u donjem toku puno je manja, možda se samo Sava izlije na izloženijim područjima", objasnio je hidrolog.