NEVRIJEME NAD HRVATSKOM

Posljedice oluje: U Opatiji razbijen Lungomare, stradali objekti diljem Jadrana

03.11.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod opet je promijenio upozorenja po hrvatskim regijama, tako da više niti jedan dio zemlje nije u crvenom. Cijeli Jadran, uz gospićku i kninsku regiju, sada su u narančastom; požutjele su karlovačka, zagrebačka i osječka regija, gdje je vrijeme potencijalno opasno zbog olujnih udara vjetra i obilne kiše. Štete se zbrajaju

Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save tijekom petka, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritocima, izvijestile su Hrvatske vode.

Zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama. Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +350 cm, a što je iznad razine redovnih mjera obrane od poplava.

  • +4
Zagreb: Nabujala Sava kod Podsusedskog mosta nosi naplavine Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nizvodno od Zagreba tijekom subote moguće je dosezanje vodostaja Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak).

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic / Pixsell

U Hrvatskim vodama kažu da će se u slučaju potrebe dio velikih voda Save upustiti putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja Save na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Olujno jugo koje još od četvrtka ne prestaje puhati svom žestinom u Splitu i njegovoj široj okolici i u petak radi velike probleme, ne samo u prometu nego i u normalnom odvijanju svakodnevnog života, a osim rive poplavljene su i druge gradske plaže.

  • +49
Jako jugo, poplavljena Riva: Nevrijeme u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Centar grada djeluje 'apokaliptično', javlja Dalmatinski portal, dočaravajući to fotografijama u priloženoj galeriji, kao i snimkama.

  • +3
Nevrijeme u Splitu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmatinski portal / Foto: Nikola Brboleža

Dizanje razine mora pogodilo je otoke Hvar, Brač, Vis i Korčulu, gdje su potopljeni objekti uz more i brojne ceste. Ništa bolje nisu prošli ni Kaštela, Trogir i Čiovo.

  • +14
Izlilo se more pod naletima olujnog juga na kaštelanskoj obali Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Nevrijeme je pogodilo i Zagoru gdje su uništena groblja. Zbog jakog vjetra otkazane su brojne trajektne i katamaranske linije duž cijelog Jadrana.

  • +20
Poplavljene prometnice Trogira i Čiova Izvor: Pixsell / Autor: Josko Herceg/PIXSELL

U Splitu danas jugo puše oko 100 kilometara na sat, zbog čega su vatrogasci zaprimili desetak dojava o srušenim stablima na prometnicama, te su vodu ispumpavali iz strojarnice bazena na Jadranu. 

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmatinski portal

Jako jugo preokrenulo je i betonske klupe uz more kod splitskog Plivačkog kluba Pošk.

  • +8
Split: Jako jugo uz more preokrenulo i betonske klupe Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Nagli pad tlaka zraka i jako jugo prouzročili su ogromne valove i podizanje razine mora i u Kaštelima te plavljenje tamošnje prometnice, što je čitatelj Dalmatinskog portala zabilježio jutros oko 6 sati.

Probleme u prometu zbog visoke razine mora imaju i stanovnici Trogira i Čiova.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Snažno nevrijeme, u prvom redu olujno jugo, nije zaobišlo ni otoke. Dočaravaju to fotografije i snimke koje pristižu iz Milne na Braču.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmatinski portal

U Šibeniku je olujno jugo srušilo stablo na betonski stup rasvjete te se on u potpunosti raspao. Štete ima diljem Šibensko-kninske županije, vatrogasci su izlazili na intervencije zbog ispumpavanja poplavljenih područja u Kninu i u Šibeniku, a materijalna je šteta zabilježena i u Dubravi.

  • +4
Šibenik: Olujno jugo srušilo stablo na betonski stup rasvjete te se on u potpunosti raspao Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika Joško Jurić kaže da će nastalu štetu od palog stupa na Starom pazaru sanirati komunalno poduzeće Zeleni grad i koncesionar javne gradske rasvjete Pectus d.o.o.. "Ovo je nešto što ne možemo predvidjeti i očekivati. Mi ćemo obaviti pregled ostale dionice i utvrditi ima li potencijalne ugroze za pješake i vozače", kazao je Jurić, dodajući da problema ima uz šetnice i plaže gdje je jako jugo nanijelo razne materijale.

U Šibeniku je poplavljena riva u Docu i jedan objekt, navodi županijski Centar 112, a jako jugo rušilo je motorna vozila u ostalim dijelovima grada, dok materijalnu štetu saniraju i ugostiteljski objekti na svojim vanjskim prostorima. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je brodska linija 505 Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik.

  • +22
Makarska: Jaka garbinada stvara velike probleme vlasnicima brodica u Donjoj Luci Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Na sjevernom Jadranu štete su također znatne. Olujno nevrijeme noćas je odronilo dio obalne šetnice kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer. Vjetar, kiša i valovi srušili su i oštetili brončanu ogradu i uništili velik dio kamenih ploča, javlja Novi list. Zbog sigurnosti pješaka do sanacije je zabranjen prolaz obalnom šetnicom od Hotela Kvarner do UP Šporer, a iz grada pozivaju građane na oprez.

Poplavljene su prometnice na području naselja na Grobniku kao i samo Grobničko polje.

  • +12
Rijeka: Poplavljene ceste i Grobničko polje Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Olujni vjetar prouzročio je velike štete u Vrgorcu, gdje je u Hercegovačkoj ulici otkinuo krov sa zgrade i bacio ga na pločnik kod Policijske postaje, a u ulici Rade Miletića stablo je palo na kolnik.

Udar vjetra prevrnuo je prikolicu na kamionu pored Gizdavca kod Muća na prilazu poslovnoj zoni.

  • +8
Muć: Udar vjetra prevrnuo prikolicu na kamionu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Sloveniji, odakle opet stižu dramatične snimke posljedica nevremena, vatrogasci su noćas imali stotine intervencija, a zbog visoke plime koja je poplavila niže dijelove obale sirene su se oglasile u Izoli i Piranu. Jutros su pak sirene tulile zbog brzog porasta Drave.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'