NEVRIJEME JOŠ PRIJETI

Stotine intervencija, sirene i evakuacije u Sloveniji: 'Srećom, ništa ozbiljno'

03.11.2023 u 08:35

Bionic
Reading

Nakon nevremena koje je noću zahvatilo cijelu Sloveniju, rijeke u Gorenjskom, Posočju i Idrijsko-Cerkljanskom rastu i poplavljuju. Zbog visoke plime koja je poplavila niže dijelove obale sirene su se oglasile u Izoli i Piranu

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da noć nije bila tako loša kako se očekivalo. 'Problema naravno ima, ali ne velikih, pogotovo u porječju Save Bohinjske i Soče, koje su poplavile cestu kod Mosta na Soči. Poplavljeni su i Piran i Izola, što je bilo i očekivano. Bilo je oko 140 incidenata, srećom ništa ozbiljno.'

Prema Šestanovim riječima, Drava je na udaru jer Austrijanci puštaju vodu, na granici je trenutno protok od 1700-1800 kubika, što znači izlijevanje, ali ne i ugrožavanje kuća. I Sava će imati velike protoke, oko 1300 kubika u sekundi u Sneberju, ali toliki protok ne bi trebao predstavljati problem. U Litiji se može očekivati ​​oko 1500 kubika u sekundi, što znači izlijevanje na poljoprivredna zemljišta, javlja RTV Slovenija.

  • +8
Škofja Loka: Zbog poplava oštećen most na Sori u selu Suha Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/F.A. BOBO

U noćnim satima aktivirane su 62 vatrogasne postrojbe, javlja Centar za obavješćivanje, a prijavljeno je 117 incidenata na području regionalnih središta Celja, Kopra, Kranja, Ljubljane, Maribora, Nove Gorice, Postojne, Ptuja i Slovenj Gradeca.

Kako je priopćio regionalni stožer civilne zaštite za sjevernu Primorsku, noć je tamo protekla mirnije od očekivanog. Nekoliko minuta nakon ponoći područjem je brzo prešla izrazita olujna linija praćena jakom kišom i vjetrom. Prema riječima Sama Kosmača, zapovjednika Regionalnog stožera civilne zaštite za Sjevernu Primorsku, to nije izazvalo veće probleme. 'Vatrogasci su obavili manje intervencije, jak vjetar otkrio je krov na kući u Lokovcu, u kojoj živi obitelj s petero djece. Za sada vatrogasci nisu bili u mogućnosti pokriti krovište ceradom', rekao je Kosmač, dodajući da su od regionalnog stožera CZ-a za Sjevernu Primorsku zatražili pomoć u specijalnom vozilu kako bi mogli intervenirati čim svane ili vjetar barem malo utihne.

Zbog vode na cesti i nanosa blokiran je promet na cesti Tolmin-Kobarid kod Kamna, između Žage i Bovca kod pansiona Žvikar te između Bovca i Trente kod Soče. Tamo je u vodi zapelo i vozilo. Intervenirali su vatrogasci iz Bovše, priopćio je regionalni stožer civilne zaštite za Sjevernu Primorsku.

Zbog plavljenja objekata vatrogasci su intervenirali i u Kanalu, gdje su ispumpali vodu i dopremili protupoplavne vreće tamošnjoj osnovnoj školi. I u Selu u općini Ajdovščina voda je zaprijetila stambenom objektu.

Svoje domove u Baškoj grapi preventivno je napustilo 28 osoba

Posebno su odahnuli u području Baške grape, gdje se crni scenarij od prošlog petka nije ponovio. Zbog odrona u općini Tolmin i dalje je zatvorena cesta Most na Soči-Modrej, dok je cesta Bača pri Modreju i Petrovo Brdo, koja je bila preventivno zatvorena, ponovno otvorena od 5 sati ujutro. Nakon 4 sata zbog poplavljenog kolnika zatvorena je i cesta Tolmin-Volče.

Na području Baške grape pripremili su smještajne kapacitete za evakuirane stanovnike, ponajviše na Kneži. Kako je u emisiji Odmevi na TV Slovenija izvijestila dopisnica Mojca Dumančič, do večeri se 28 mještana odlučilo iseliti zbog ugroženih kuća.

Podbrda i Rut-Grant jedno su vrijeme tijekom noći bili bez struje, ali su dežurne ekipe Elektre Primorske brzo otklonile probleme. Stablo je palo na osobni automobil kod Volarija, srećom vozač nije ozlijeđen.

U Gorenjskoj se u manjoj mjeri izlilo nekoliko rijeka

Na području Julijskih Alpa tijekom noći pala je veća količina oborina. U Gorenjskoj su, prema riječima regionalnog zapovjednika civilne zaštite Klemena Šmida, narasli vodotoci u porječju Save Bohinjke i Save Dolinke, koji su se manjim dijelom i izlili. U međuvremenu se izlila Sava u okolici Radovljice, a poplavila je i Tržaška Bistrica u okolici Tržiča.

Kako je istaknuo Šmid, najgore prognoze se nisu obistinile. Narasli su i vodotoci u slivu Sore, ali rijeka nije pravila probleme. U Bohinju je vjetar otkrio neke krovove i crijepove, koji su noću sanirani kako voda ne bi poplavila kuće, dodao je Šmid. U Bohinju su vatrogasci tijekom noći intervenirali 27 puta.

Vatrogasci su intervenirali i u Jesenicama, Radovljici, Tržiču, Žirovnici, Jezerskom, Kranju, Škofjoj Loki i Kranjskoj Gori. Prijevoj Korensko sedlo zatvoren je zbog lavine s austrijske strane.

U Piranu i Izoli noću se oglasila sirena upozorenja

Za večernje plime more je prešlo rub obalne crte, zbog čega je sirena za uzbunu u Piranu uključena u 23.17 sati, a u 00.07 sati i u Izoli. Dijelovi piranske Punte bili su pod vodom, a u Izoli je voda došla do Prešernova nasipa, no nije se izlila, rekao je pročelnik tamošnje civilne zaštite Zdenko Deželak.

Dodao je, međutim, da su zbog obilnih kiša - u slovenskoj Istri je palo više od 28 litara vode po četvornom metru - poplavili oborinski odvodi. Na Manziolijevom trgu, u Ljubljanskoj ulici i obližnjim dijelovima centra grada bilo je vode do 20 centimetara. Najgore je bilo između 1 i 2 sata. Postrojbe civilne zaštite bile su na terenu do 3 sata.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Koperski vatrogasci tijekom noći intervenirali su pet puta. Pomagali su u crpljenju vode u Izoli, a bili su u pripravnosti i u Vanganelskoj dolini, odnosno u Šalari, gdje postoji opasnost da se Badaševica prelije preko korita. Voda se crpila i u Izletniškoj ulici u Žusterni, gdje se prije nekoliko tjedana pokrenulo klizište.

Iz lučke kapetanije kažu da je vjetar tijekom noći oslabio pa je luka ponovno otvorena od 2 sata.

Budući da će utjecaj niskog tlaka zraka i južnog vjetra biti značajan, razina mora do sredine dana bit će visoka i bit će jako valovito, a sredinom prijepodneva zapuhat će jak jugozapadnjak.