SAMO DIREKTNO NA KLANJE

Zbog bolesti Aujeszkog zabrana uvoza hrvatskih svinja u EU

18.10.2013 u 18:43

Bionic
Reading

U kolovozu je 17 zemalja EU zabranilo uvoz živih svinja iz Hrvatske zbog bolesti Aujeszkog i nepostojanja važećeg nacionalnog programa za borbu protiv te bolesti. U međuvremenu je Ministarstvo poljoprivrede izradilo taj program i poslalo Europskoj komisiji na mišljenje, koja ga nije odobrila, nego je tražila njegovu doradu. Ministarstvo kaže da uzgajivači svinja zbog ove zabrane ne trpe štete, jer svinje mogu izvoziti u susjedne zemlje, a u cijelu EU žive svinje samo direktno za klanje

Saznanje o bolesti Aujeszkog pojavilo se taman kada je Hrvatska, koncem lipnja ove godine, nakon više od osam godina iskorjenjivanja klasične svinjske kuge, ostvarila mogućnost stavljanja u promet živih svinja na EU tržište s područja 17 županija, bez ikakvih ograničenja.

Tada se ispostavilo da, s obzirom da Hrvatska trenutno ne ispunjava dodatne zdravstvene garancije vezane na bolest Aujeszkoga (BA), još uvijek ne može stavljati u promet žive svinje na teritorij 17 država članica koje su iskorijenile BA provedbom zdravstvenih programa.

Nacionalna studija proširenosti BA u Hrvatskoj provedena je tijekom 2011. godine i predložen je program nadzora, koji je djelovao tijekom 2012. i u prvoj polovici 2013. godine, ali domaći proizvođači nisu sudjelovali u tom programu.

'Budući da nije bio u potpunosti financiran iz sredstava državnog proračuna, do lipnja 2013. godine nije pristupio niti jedan proizvođač svinja u Hrvatskoj. Novi program o BA izrađen je u srpnju i dostavljen EK na mišljenje 25. srpnja 2013. godine', kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, EK je u rujnu odgovorila da, kako nam je prenijelo Ministarstvo poljoprivrede, 'trenutno nije moguće odobriti nacionalni program vezan na promet svinja za rasplod ili tov i da Hrvatska treba započeti s predloženim nacionalnim programom, a kada se prikupe početni podaci u dovoljnom opsegu, EK će razmotriti odobravanje naredne faze programa, koja će tada posredno omogućiti i promet svinja za rasplod ili tov'.

Međutim, EK odobrava mnogo jednostavnije uvjete izvoza živih svinja isključivo radi klanja. Iz Bruxellesa pojašnjavaju da u slučaju takvog izvoza nije nužno odobravanje programa, nego je potrebno da Hrvatska započne s provedbom predloženih mjera testiranja, u sklopu kojih će biti testirana i tovna stada iz kojih postoji namjera za izvozom svinja radi klanja, te će nakon toga u relativno kratkom roku biti moguć i izvoz svinja za klanje i u zemlje članice koje zahtijevaju dodatne garancije po pitanju BA.

Ministarstvo kaže da zbog ove programske zavrzlame domaći proizvođači ne trpe velike štete. Svi upiti za stavljanje u promet odnose se na svinje radi klanja. 'Proizvođači u prethodnom razdoblju nažalost nisu iskazali interes za provedbom mjera po pitanju BA, što je i rezultiralo trenutnom situacijom. No s obzirom na posljednje očitovanje EK, stavljanje u promet svinja za klanje bit će moguće u relativno kratkom roku, možda već do konca 2013. godine', objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Dotada moguć je izvoz kao i dosada u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, a od srpnja ove godine i na tržišta EU članica koje ne zahtijevaju dodatne garancije po pitanju BA, kao što su Mađarska i Italija.