prijeti novo nezadovoljstvo

Završio dvotjedni bijeli štrajk: Suci se vratili normalnom radu, ali...

22.05.2023 u 11:44

Bionic
Reading

Vesna Horvath iz Udruge sudaca Hrvatske (UHS) kazala je da se rad sudaca nakon dvotjednog tzv. bijelog štrajka vratio u normalu, ali je poručila ''kako ne zna koliko će normalno trajati'' budući da su mogući štrajk najavili i pravosudni policajci te službenici.

''Sada se radi sukladno kako koji sudac ima zakazane rasprave, s time da ćemo odgođene rasprave i rasprave na kojima su trebale biti objavljene presude zakazati u najkraćem roku'', kazala je predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a u ponedjeljak za Hinu.

Horvath je dodala da suci u međuvremenu nisu dobili pisani prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) o povećanju plaća.

U srijedu novi sastanak u ministarstvu, dan ranije UHS odlučuje o daljnjem postupanju 

''Pismeno nismo ništa dobili od ministarstva. Budući da nemamo ništa napismeno, to je kao da pred suca stavite praznu tužbu'', kazala je podsjetivši da je za srijedu zakazan novi sastanak s predstavnicima MPU-a. Horvath je rekla da će u utorak na sastanku Upravnog odbora UHS-a odlučiti o daljnjem postupanju.

''Još ne znam kakve će mjere biti. Još ranije smo najavili da ćemo, ukoliko ne bude pomaka, ići pred Sud Europske Unije'', kazala je Horvath nadodajući da će o usvojenim mjerama sudačka udruga obavijestiti javnost.

Dvotjedni bijeli štrajk tijekom kojega su članovi UHS-a radili samo na hitnim predmetima, što su nazivali mjerom upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća, završio je u petak.

Prvog dana štrajka UHS je izvijestio da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja iznad očekivanja i ranijih procjena od 70 posto, dok su iz ministarstva te brojke nazvali prenapuhanima i od predsjednika viših sudova zatražili podatke o broju sudaca koji odgađaju ili ne zakazuju ročišta.

Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke. Suci koji su sudjelovali u mjerama tako, primjerice, dva tjedna nisu radili u e-spisu, registrirali nove pravne subjekte, izrađivali rješenja o nasljeđivanju ili razvodu braka.

Sindikata pravosudne policije najavljuje prosvjed i mogući štrajk

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava.

U ministarstvu ističu da će se tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećati ukupno za više od 26 posto. Sudačka udruga je, nasuprot ponudi ministarstva od 513 eura za prvostupanjske suce, tražila povećanje plaća za 600 eura.

U petak je ministarstvo u javno savjetovanje uputilo i pravilnik kojim se predviđa povećanje naknada za dežurstva sudaca i državnih odvjetnika, no u UHS-u ističu da to nije bio dio njihovih zahtjeva te da se odnosi na mali broj sudaca.

Nakon štrajka sudaca Sindikat pravosudne policije za utorak je sazvao konferenciju za novinare na kojoj će najaviti prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa i uprave, ali i mogući štrajk zbog stanja u zatvorskom sustavu, materijalnih prava službenika i namještenika te nedostatka pravosudne policije.

Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije kazao je za Jutarnji list da bi dođe li do štrajka i oni radili samo nužne poslove. Rekao je i da, dok traju pripreme, s pravnim timom razmatraju koje su mogućnosti provedbe štrajka.