prometna nesreća

Završi li slučaj na sudu, Banožiću prijeti višegodišnji zatvor

11.11.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Danas smijenjeni ministar obrane Mario Banožić, nakon što izađe iz bolnice i oporavi se od posljedica jutrošnje prometne nesreće, vjerojatno će se morati suočiti s pravosudnim postupkom koji će se protiv njega voditi zbog uzrokovanja smrti druge osobe u prometnoj nesreći

Podsjetimo, u jutarnjim satima u subotu 11. studenoga, na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji, dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić. Njegov terenac marke Nissan Terrano sudario se frontalno s kombijem, prilikom čega je vozač kombija poginuo, a Banožić je zadobio teške ozljede glavne, prsnog koša, trbuha i noge. Nakon primarne obrane u vinkovačkoj bolnici, prebačen je u KBC Osijek.

Iz izjave zamjenice državne odvjetnice iz Vukovara Biljane Luburić, nedvojbeno je da je prometnu nesreću u kojoj je poginuo vozač kombija Goran Šarić, svojim terencem Nissan Terrano izazvao Mario Banožić, i to zato što je "krenuo u pretjecanje teretnog vozila ne uvjerivši se prethodno da to može učiniti na siguran način dok je iz suprotnog smjera nailazilo kombi vozilo".

  • +6
Očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Vinkulja/PIXSELL

Iako to još nije službeno potvrđeno, protiv ministra će morati biti pokrenut postupak zbog izazivanja prometne nesreće, a bude li osuđen čekala bi ga moguće višegodišnja zatvorska kazna, što će ovisiti o otegotnim i olakotnim okolnostima koje bi se iznijele tijekom postupka. Kazneni zakon u članku 227. kaže da će sudionik u prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove nesreću sa smrtnom posljedicom biti kažnjen kaznom zatvora od tri do 15 godina, a ako je to djelo počinjeno iz nehaja predviđena kazna je od jedne do osam godina zatvora.