ELITNO UČILIŠTE

Zavirite u najmoderniju školu u regiji otvorenu na Bundeku

16.11.2018 u 17:24

Bionic
Reading

Nova reprezentativna zgrada Američke međunarodne škole u Zagrebu (AISZ), svečano otvorena u petak na zagrebačkome Bundeku je, kako je rečeno, najmodernija škola u regiji gdje znanja na temelju suvremenih metoda učenja trenutačno stječe 250 učenika 36 različitih nacionalnosti, a među njima je i petina učenika iz Hrvatske

Američka međunarodna škola u Zagrebu (AISZ) utemeljena je 1966. a 52 godine nakon osnivanja dobila je zgradu baš po njezinoj mjeri - najljepšu školsku zgradu u Zagrebu u najljepšem zagrebačkom parku - Bundeku, rekao je na svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Veleposlanik Kohorst: Škola pruža mnoge mogućnosti i priprema djecu za budućnost

Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj William Robert Kohorst otvorio je školu istaknuvši kako mu je pripala čast za koju su zaslužne generacije djelatnika koje su tijekom 52 godine njezina djelovanja s puno entuzijazma i truda radili da bi se ostvario ovaj projekt za koji su mnogi mislili da je teško ostvariv.

Svečanost je održana u sportskoj dvorani nove škole, a upravo je to mjesto koje je, rekao je američki veleposlanik, njemu u školi bilo najdraže. Škola je doista na pravome mjestu, na kojemu je bilo predviđeno za bejzbolsko igralište, a Grad ga je prenamijenio za novu zgradu AISZ-a, rekao je i zahvalio zagrebačkome gradonačelniku. Zahvalio je i izvođačima radova Teh-gradnji i Projektgradnji za iskazanu profesionalnost, te podsjetio da je zgrada sagrađena za rekordnih 13 mjeseci. Stajala je 14,7 milijuna eura.

Veleposlanik Kohorst istaknuo je kako danas postoje poslovi koji prije nekoga vremena uopće nisu postojali te je pred obrazovanjem veliki izazov da pripremi djecu za budućnost. Ocijenio je kako je riječ o najboljoj školi u Hrvatskoj koja pruža mnoge mogućnosti da bi se uspjelo u toj zadaći.

Paul Buckley: Čini se kao da smo oduvijek ovdje

Direktor škole Paul Buckley istaknuo je da škola nudi inovativni međunarodni kurikulum utemeljen na najnovijim istraživanjima u obrazovanju i na najboljoj praksi. Jer, rekao je, želimo da naši učenici slijede i ostvaruju svoje snove jer su upravo oni razlog zašto je u ovaj projekt uloženo toliko truda.

Buckley je također podsjetio kako je riječ o projektu koji je rezultat nastojanja mnogih ljudi, te je zahvalio svima koji su na tome radili, sadašnjim članovima Školskog odbora kao i njihovim prethodnicima. Kako je rekao, svim djelatnicima i učenicima čini se da smo zapravo oduvijek ovdje.

  • +11
Otvorena Američka međunarodna škola Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Zahvalio je i autorima projekta, a riječ je o bostonskim i zagrebačkim arhitektina Davidu Croteau i Jenni Katajamäki iz ureda FLANSBURGH architects te Vedranu Pedišiću i Ericku Velascu Farreri iz ureda SANGRAD+AVP,  te njihovim suradnicima Gordani Gregurić Miočić, Martini Petrač i Idi Katić. Napomenuo je kako su školu opremile hrvatske tvrtke.

Buckley je rekao da škola ima kapacitet za 500 učenika. Objasnio je da ima tri otvorena atrija, hodnike koji nisu kao oni  u klasičnim školama već su i prostor za učenje, ima i atletsku stazu, teatar s učionicom za muziku, atelje, studio za ples, dvije otvorene knjižnice, moderno opremljene laboratoriji za kemiju, fiziku i biologiju te tehničku radionicu i još mnogo sadržaja.

Smatra kako će škola omogućiti najbolje moguće obrazovanje učenicima, ali i odgoj jer učenike potiče na to da prihvate različitosti, da vole svoj život i život drugih, uz jasnu poruku kako im se nude mnoge mogućnostima, a na njima je da ih objeručke prihvate. 

Bandić: SAD ozbiljno računa na Hrvatsku

Gradonačelnik Bandić podsjetio je kako je mnogo toga izgledalo kao neostvarivi san - primjerice kada su prije 15 ili 16 godina sanjali američko veleposlanstvo u Buzinu, a isto tako činilo se nemogućim da će se tako brzo nakon polaganja kamena temeljca sagraditi ovako lijepo zdanje.

Ipak za njega je najveći uspjeh taj što su u školi zajedno učenici 36 različitih nacionalnosti. Istaknuo je da je i Zagreb multietničan i multikuluralan grad, otvoren za sve i siguran. 

Smatra kako je nova Američka međunarodna škola upravo pečat te zagrebačke multikulturalnosti i zahvalio je svima, uključujući i sadašnjega američkoga veleposlanika, kao i njegovim prethodnicima, za sve što su učinili da "ovaj san koji su sanjali 20 godina postane stvarnost".

Istaknuo je kako i nova škola potvrda da "Sjedinjene Američke Države ozbiljno računaju na Hrvatsku", te zaključio kako bez lažne skromnosti može "u osobno ime zahvaliti SAD-u na svemu što je za Hrvatsku učinio u presudnim trenutcima njezine povijesti".    

Na svečanosti su bili brojni gosti, među kojima i predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade i izaslanica predsjednice Republike Renata Urlić Margaretić, koja je, među ostalim, istaknula da je AISZ izvanredno mjesto i novi centar tolerancije i kozmopolitizma.