bogate karijere

Zavirite u biografije novih savjetnika predsjednice Grabar Kitarović, jedan je na Pantovčaku još od Tuđmana...

04.03.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je dvojicu novih savjetnika te je savjetnikom za analitiku i unutarnju politiku imenovala Vladimira Lončarevića, dok je na upražnjeno mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost i obranu imenovala Zrinka Petenera, do sada tajnika u kabinetu za nacionalnu sigurnost i obranu, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Savjetnici su stupili na novu dužnost 1. ožujka

U nastavku donosimo biografije novih savjetnika.

Vladimir Lončarević završio je studij kroatistike 1985. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i magistrirao 2002., a doktorirao je 2004. na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Izvanredni je sveučilišni profesor u zvanju višeg znanstvenog suradnika te honorarno predaje na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti te na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Objavio je znanstvene knjige, eseje i pjesničke antologije, samostalno i u suautorstvu; veći broj znanstvenih i stručnih članaka, studija i recenzija u znanstvenim i književnim časopisima, zbornicima i stručnim publikacijama; priredio je više desetaka enciklopedijskih natuknica i objavio oko tisuću članaka s raznih područja humanističkih i društvenih znanosti u različitim listovima, novinama, revijama i časopisima te priredio i uredio više monografija, zbornika i radijskih emisija. Član je više kulturnih ustanova i udruga, inicijator je i sudionik različitih kulturnih projekata, uz ostalo nacionalne proslave 450. obljetnice Sigetske bitke 2016.

Josipović: Lončarević je na Pantovčaku bio u nekom čudnom statusu

Radio je kao lektor i redaktor, savjetnik u Ministarstvu obnove i razvitka, a od 1. veljače 1999. radi u Uredu predsjednika/predsjednice Republike Hrvatske, gdje je bio i pomoćnik savjetnika predsjednika za unutarnju politiku od ožujka 2010. do srpnja 2015. godine, kad je na Pantovčaku stolovao Ivo Josipović.

Bivši predsjednik Josipović kazao je za tportal da je Lončarević korektan čovjek koji je profesionalno obnašao svoju dužnost. 'Nemam ništa loše reći o njemu, samo dobro', poručio je Josipović, dodavši da je radio programe događanja, i to dobro i profesionalno.

Kazao je da Lončarević dolazi iz desnog miljea, što je uvijek i naglašavao, i da ga je naslijedio od svog prethodnika, predsjednika Stjepana Mesića, kod kojeg je imao isti status, bez obzira kako se to službeno zvalo.

'Lončarević je na Pantovčaku bio u nekom čudnom statusu. To sam vukao od predsjednika Mesića, a Vlada mi nije dala da razriješim taj slučaj jer su status dužnosnika imali neki koji to zapravo nisu, već su bili službenici', kazao je Josipović, istaknuvši da su dobili taj poludužnosnički status zbog plaća.

Zrinko Petener Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Obavještajac s dugim stažom

Zrinko Petener diplomirao je 2000. na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Doktorirao je 2015. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, obranivši doktorski rad na temu 'Asimetrični rat i transformacija oružanih snaga – studija slučaja SAD-a'.

Završio je više izobrazbi iz sigurnosno-obavještajnog područja, sigurnosnih studija i obrambene politike u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od 2001. do 2014. radio je na raznim dužnostima u sigurnosno-obavještajnom sustavu Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a od 2014. do 2016. bio je raspoređen u Upravu za obrambenu politiku MORH-a te se prvenstveno bavio multilateralnim pitanjima i poslovima koji proizlaze iz članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora.

Govori engleski i njemački jezik.