ANALITIKA, OBRANA...

Pojačanja na Pantovčaku: Predsjednica imenovala dva nova savjetnika

04.03.2019 u 09:42

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je dvojicu novih savjetnika

Predsjednica je savjetnikom za analitiku i unutarnju politiku imenovala Vladimira Lončarevića, dok je na upražnjeno mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost i obranu imenovala Zrinka Petenera koji je do sada obnašao dužnost tajnika u kabinetu za nacionalnu sigurnost i obranu, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Savjetnici su na novu dužnosti stupili 1. ožujka.

U zadnjoj godini mandata tim Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku izgleda potpuno drugačije nego prije četiri godine, kad je preuzela dužnost. U prošloj godini napustilo ju je čak šest savjetnika, neki dogovorno, u tišini, a neki na izmaku godine, poput Mate Radeljića i Vlade Galića, uz priličnu pompu.

Posebno je teško smjenu doživio bivši savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić te je optužio predsjednicu da je zloupotrijebila tajne službe kako bi ga 'deložirala' s Pantovčaka. Od odlaska Radeljić ne prestaje napadati predsjednicu. U posljednjem u nizu napada optužio ju je da je sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da više ne spominje izraz 'velikosrpska agresija na Hrvatsku'. Iz Ureda su takve optužbe odbacili kao smiješne.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Navodno je razlog za smjenu bila promjena kursa na Pantovčaku te se predsjednica namjerava više približiti HDZ-u koji vodi Andrej Plenković, a manje se oslanjati na pomoć čvrste desnice.

U izbornoj godini predsjednica se već pojačala Mirjanom Hrgom, koja joj je postala savjetnica za strateške politike te odnos s Vladom i Saborom, a sada u tim dolazi i Lončarević te će se baviti unutarnjom politikom i analitikom. Tako će praktički dvije osobe obavljati posao koji je donedavno radila jedna, Mate Radeljić.

Galića, koji je navodno otišao s Pantovčaka jer je bio blizak Milijanu Brkiću, zamijenit će Petener.