MIREK TOPOLANEK:

Zaustavljanje širenja EU bio bi put u pakao

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2009 20:53
  • Objavljeno 13.03.2009 u 20:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek izjavio je u petak da bi zaustavljanje daljnje proširenja EU-a i uvođenje novih čeličnih zavjesa u Europi predstavljalo 'put u pakao'

'Građani zemalja koje pokušavaju spriječiti daljnje proširenje EU-a suprotstavljaju se glavnoj ideji Europske zajednice; civilizacijska misija proširenja i širenje prostora sigurnosti, blagostanja i slobode mora se izvršiti jer su to vrijednosti na kojima je utemeljena EU. Uvođenje novih čeličnih zavjesa, barijera ili zidova put je u pakao', rekao je Topolanek, sudjelujući u online chatu s europskim građanima. Razgovor je objavljen u petak na internetskoj stranici češkog predsjedništva EU-a.

'Zapadni Balkan je dio Europe, gdje je EU teško pogriješila 1990-tih. Dopustili su da eskalira rat do nezabilježenih razmjera, koji nisu viđeni od drugog svjetskog rata. Bez postupne integracije tih zemalja u EU uz istodobno inzistiranje na ispunjavanju Kopenhaških kriterija, EU bi stvorila novi problem u trbuhu Europe kao što je jedanput rekao Winston Chuchill', rekao je Topolanek odgovarajući na pitanje je li Češka u sukobu s drugim zemljama članicama, primjerice Nizozemskom, glede perspektive članstva u EU-u Crne Gore, Albanija, Srbije te težih slučajeva poput Makedonije ili Bosne i Hercegovine.

Topolanek je dodao da to 'nije mišljenje samo Češke Republike, nego zapravo većinsko mišljenje u EU-u'.
Rezerve građana nekih zemalja članica prema proširenju, Topolanek je nazvao 'uvredom za njega'.
'Rezerve nekih europskih građana prema daljnjem proširenju EU-a uvreda su za mene, budući da je Češka ušla u EU tek prije pet godina. Postoji brojni građani izvan granica EU-a koji su trpjeli pod jarmom totalitarnih komunističkih režima i koji još vjeruju u iste vrijednosti u koje mi vjerujemo. Tko nam daje pravo da im ne pružimo barem priliku', ističe Topolanek.

Češka je proširenje na zemlje jugoistočne Europe stavila visoko na popisu prioriteta svoga predsjedništva. Međutim, samo Hrvatska ima izgleda da se u dogledno vrijeme pridruži EU-u, dok u pogledu daljnjeg širenja postoje rezerve kod pojedenih zemalja. Primjerice, Njemačka i Nizozemska zatežu oko davanja suglasnosti da se Europskoj komisiji dade mandat za izradu mišljenja o kandidaturi Crne Gore. Odluke o davanju mandata Komisiji da počne s izradom mišljenja do sada su bile tehničke naravi, a sada su u slučaju Crne Gore, neke zemlje članice odustale od te prakse.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi