NJEMAČKI DEMOKRŠĆANI

'Zaustaviti širenje EU-a nakon pristupa RH'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.03.2009 16:18
  • Objavljeno 16.03.2009 u 16:10
MERKEL CDU

MERKEL CDU

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Predsjedništvo vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na čelu prihvatilo je u ponedjeljak u Berlinu stranački program za iduće izbore za Europski parlament, u kojem se ta stranka zauzima za prekid proširenja Europske unije osim za Hrvatsku

BERLIN - "CDU se u procesu proširenja zauzima za razdoblje oporavka u kojem će učvršćivanje identiteta i institucija EU-a imati prednost pred novim proširenjima. Iznimka od tog pravila može vrijediti samo za Hrvatsku", stoji u Europskom programu CDU-a predstavljenu javnosti.

U programu pod nazivom "Jaka Europa - sigurna budućnost" navedeno je da su nedavna proširenja, tijekom kojih je Europska unija s 15 članova porasla na 27, "proširila zonu sigurnosti" u Europi te da je Njemačka "i politički i gospodarski" dobila porastom broja članica.

Istodobno se zaključuje da je proširenje iziskivalo "velike napore" te da stoga, osim za Hrvatsku, "do daljnjega" taj proces treba zaustaviti.

Program kršćanskih demokrata za europske izbore istodobno zagovara "europsku perspektivu" za zemlje "zapadnog Balkana".

"Za mnoge žitelje zapadnog Balkana i istočne Europe Unija je postala simbolom otvorena i slobodna društva, mirna suživota, a time i nositelj nade za političku i gospodarsku budućnost. Europska unija stoga mora pokazati odgovornost prema tim europskim regijama. Europska je perspektiva važna za reforme u tim zemljama", stoji u stranačkom programu.

CDU je i dalje za primjenu oblika "povlaštena partnerstva" umjesto punopravna članstva, što se posebice odnosi na Tursku.

"Kao uvjet za punopravno članstvo u Europskoj uniji uvjet trenutačne sposobnosti prihvaćanja novih članova jednako je važan kao i kriterij ispunjenja svih političkih i gospodarskih uvjeta zemalja kandidata. Tu je prije svega sloboda mišljenja, ravnopravnost spolova, zaštita manjina i vjerske slobode. Stoga smatramo da je povlašteno partnerstvo pravo rješenje za odnos Turske i Europske unije", navedeno je u europskom programu CDU-a.

Odbijanje punopravna članstva za Tursku proizlazi i iz zaključka da proširenje mora pridonijeti jačanju europskog identiteta pa prema tome "samo europske države mogu podnijeti zahtjev za punopravno članstvo".

Predsjedništvo CDU-a za glavnog kandidata te stranke na idućim izborima za Europski parlament ponovno je izabralo sadašnjeg predsjednika EP-a Hans-Gerda Poetteringa.

Svojim programom CDU se predstavlja kao "europska stranka" pozivajući se na tradiciju "europskih otaca" Konrada Adenauera i Helmuta Kohla.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!