JOSIPOVIĆ U LEPOGLAVI

'Zatvorski sustav je pretrpan'

10.11.2011 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas nakon posjeta lepoglavskoj kaznionici kako je zatvorski sustav prenatrpan i kako se čudi što nema nekih većih izgreda i nemira

Ustvrdio je da je u zemlji premalo zatvorskog prostora te da je dobro što se rade novi prostori koji će zasigurno podignuti standard.

Zatvor je obišao u pratnji ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, varaždinskoga župana Predraga Štromara, upravitelja Kaznionice Miljenka Mavrina i drugih, s kojima je prije toga na sastanku iza zatvorenih vrata razgovarao o stanju u hrvatskom zatvorskom sustavu.

Lepoglava je stari zatvor, a to prate i infrastrukturni problemi, kazao je predsjednik, istaknuvši da osoblje čini sve da zatvor normalno funkcionira u otežanim uvjetima.

Govoreći o manjku zaposlenika, Josipović je rekao da treba zaposliti primjeren broj čuvara, ali i onih koji se brinu za izobrazbu i život u zatvoru.

Kazao je da se zatvorenici znaju žaliti i pišu pritužbe po kojima se postupa redovito, ali u razgovoru sa zatvorenicima danas nije čuo neke veće primjedbe, pogotovo ne na odnos osoblja prema zatvorenicima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao da bi za za normalno funkcioniranje zatvorskog sustava trebalo zaposliti 900 ljudi te da je otvoren natječaj za zapošljavanje novih stražara. Govoreći o ulaganjima u zatvorski sustav, spomenuo je novu zatvorsku zgradu u Glini, sređenu dokumentaciju za dogradnju zatvora u Remetincu te pokrenuti postupak za izgradnju zatvora u Šibeniku, no ključno je, kako kaže, što je donesen novi kazneni zakon.

Zakon nudi, rekao je, novu kaznenu politiku koja bi trebala rasteretiti zatvorski sustav, u prvom redu pri izricanju zatvorskih kazni koje ne traju dugo jer je težište stavljeno na rad za opće dobro, a ne na kratkotrajan zatvor. Cilj kazne nije samo represija već i resocijalizacija, a u Lepoglavi postoji niz projekata i programa, te Bošnjaković kaže da su oni koji iziđu iz kaznionice ponovno spremni uključiti se u društvo.

Nakon posjeta kaznionici, predsjednik Josipović je nazočio otvorenju obnovljene zgrade Osnovne škole 'Ante Starčevića' u Lepoglavi, rekavši da je to velik dan i za školarce i za nastavnike. Poručio je školarcima da je najviše što mogu učiniti za sebe, već od prvog razreda pa sve do rane mladosti, da se obrazuju, da stječu znanja, da se osposobe za najveće uspjehe.

Ta škola, izgrađena 1948, još nije obnavljana. U obnovi vrijednoj 1,3 milijuna kuna s 200.000 kuna sudjelovala je Varaždinska županija, grad Lepoglava pridodala je 260.000, a ostatak mjerodavno ministarstvo.

Predsjednik Josipović posjetio je u Kulturno-informacijskom centru izložbu lepoglavske kulturne baštine, a boravak u Lepoglavi završio je posjetom crkvi Bezgrješna Začeća.