SARKOZYJEV VELEPOSLANIK UPOZORAVA

'Zatvoreni ste za francuska ulaganja'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2010 15:59
  • Objavljeno 04.03.2010 u 15:32
jerome pasquier francuski veleposlanik

jerome pasquier francuski veleposlanik

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubašić

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić primio je u četvrtak u službeni posjet francuskog veleposlanika Jeromea Pasquiera, priopćeno je iz Sabora. Pasquier se Matušiću požalio da je Hrvatska i dalje zatvorena za sva strana ulaganja

Francuski veleposlanik osvrnuo se na djelovanje francuskih kompanija u Hrvatskoj, dodajući da su uz globalnu recesiju jedna od zapreka za jači angažman francuskih gospodarstvenika u Hrvatskoj i određene administrativne barijere, pogotovo na lokalnom nivou i u manjim sredinama, koje su još uvijek zatvorene i nepovjerljive prema stranim ulagačima, pa tako i onima iz Francuske, rekao je veleposlanik.

Prostora za suradnju, istaknuto je, ima i na području turizma i hotelijerstva, a zajednički nazivnik za jače povezivanje dviju zemalja treba biti obrazovanje, sveučilišna suradnja i studentska razmjena. Bitno je poticati i kulturnu razmjenu, a francuski veleposlanik zaželio je da doskora na malim ekranima bude više francuskog programa, što je važno s aspekta poticanja učenja francuskog jezika. Jedna od tema razgovora bio je i projekt izgradnje francusko-njemačke škole za koji je Francuska izuzetno zainteresirana.

Frano Matušić zahvalio je na potpori i pomoći koju Francuska upućuje Hrvatskoj na njenom putu prema europskim integracijama, posebice za angažiranost Francuske za vrijeme njenog predsjedanja Unijom. Naglasio je da između Hrvatske i Francuske nema otvorenih pitanja te je izrazio nadu da će dvije zemlje jednako dobro i sadržajno surađivati i kad Hrvatska bude članica EU.

Matušić je istaknuo da je Hrvatskoj bitno da što skorije uđe u EU, dodavši da je ne manje bitna i kvaliteta pregovaračkog procesa i podizanje razine spremnosti za članstvo u Uniji. Hrvatska očekuje da će pregovori biti zaključeni u ovoj godini, a da će za vrijeme španjolskog predsjedanja Unijom Hrvatska otvoriti sva pregovaračka poglavlja, nastavlja se u priopćenju.

Francuski veleposlanik naglasio je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske odlični te da Francuska snažno podržava pristupanje Hrvatske EU. Izrazio je zadovoljstvo da pregovori ulaze u samu završnicu i želju da hrvatsko pristupanje bude uspješno, što je važno ne samo za Hrvatsku, već i za Uniju u kojoj se osjeća određen zamor po pitanju daljnjeg procesa proširenja. Visoka razina spremnosti Hrvatske za članstvo i time uspješnost hrvatskoga pristupanja bit će svojevrstan motor za nastavak procesa europskog proširenja i drugih država regije, smatra veleposlanik.

Na kraju razgovora Frano Matušić izrazio je želju za iniciranjem suradnje dva srodna vanjskopolitička odbora hrvatskoga i francuskog parlamenta, kaže se na kraju priopćenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi