preliminarna faza

Zatvor iz središta Osijeka seli se na periferiju, ovo je moguća lokacija

21.02.2024 u 09:50

Bionic
Reading

Nova Kaznionica u Osijeku trebala bi se izgraditi na prostoru nekadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta s ukupnom površinom od 75.290 četvornih metara. Detaljna analiza i istraživanja potvrdila su prikladnost navedene lokaciju za planiranu izgradnju

'Projekt izgradnje Kaznionice u Osijeku je u ranoj, preliminarnoj fazi, stoga nismo u mogućnosti iznositi detalje o projektu. Projekt nove Kaznionice u Osijeku je zapravo dio šireg plana modernizacije zatvorskog sustava Republike Hrvatske, koji uključuje izgradnju objekata za smještaj ukupno 1200 osoba lišenih slobode/zatvorenika na različitim lokacijama, uključujući Gospić, Sisak i Osijek', odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave RH portalu OsijekExpress.com na upit o izgradnji kaznionice u Osijeku na mjestu nekadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta koji je u ruševnom stanju, nedaleko od Tenje.

U odgovoru su naveli da trenutno stanje što se tiče osoba lišenih slobode/zatvorenika premašuje kapacitete postojećeg zatvora u Osijeku dok će novi objekt imati kapacitete prilagođene potrebama i standardima, a sustav zajedničkog provođenja vremena i rehabilitacije bit će integriran u planove novog kaznenog tijela, promičući resocijalizaciju.

'Početak gradnje novog kaznenog tijela u Osijeku definirat će se u kasnijim programskim fazama', poručili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Navode također da im je cilj stvaranje modernog zatvorskog sustava koji će poštovati ljudska prava osoba lišenih slobode/zatvorenika te podržavati njihovu resocijalizaciju i rehabilitaciju.

'Kod budućih ulaganja u zatvorsku infrastrukturu ističemo ključnu ulogu standardizacije, odnosno usvajanja modelske strukture pri izgradnji. Ovaj pristup donosi niz značajnih prednosti za zatvorski sustav Republike Hrvatske, a uključuje: prepoznatljiv dizajn, poboljšanu operativnu učinkovitost, povećanu sigurnost, smanjenje troškova izgradnje i održavanja, olakšanu obuku osoblja, poboljšane životne uvjete za osobe lišene slobode/zatvorenike te pozitivnu percepciju javnosti o zatvorskom sustavu', naveli su u odgovoru portalu OsijekExpress.com iz Ministarstva pravosuđa i uprave RH.