22,45 milijuna eura

Obišli smo novu hitnu u Osijeku: Sve je brže - i za nas, i za pacijente!

27.09.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Osijek od srijede prima pacijente. Prijem, obrada i zbrinjavanje hitnih bolesnika, odnosno sva hitna skrb pacijenata od sada se pruža na novoj adresi - Josipa Huttlera 4

Nova zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek započela je s radom. Na novoj adresi Josipa Huttlera 4 od jutra se primaju, obrađuju i zbrinjavaju hitni bolesnici, odnosno, kako navode iz Ravnateljstva KBC-a Osijek, sva hitna skrb pacijenata pružat će se u novom objektu OHBP-a.

Novi objekt prostire se na 8500 četvornih metara. Za sada je otvoreno prizemlje na kojem je smješten objedinjeni hitni bolnički prijem sa svim sadržajima. Na katovima će se nalaziti 21 ambulanta dnevne bolnice, odnosno jednodnevna kirurgija, hitna laboratorijska dijagnostika, dvije operacijske sale, kao i sala za liječenje boli, opservacija i radiološka dijagnostika.

Vrijednost novog objekta iznosi 22,45 milijuna eura, a novac dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok manji dio osiguravaju Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva. Konačna vrijednost, rekli su još prije otvorenja iz Ravnateljstva osječkog KBC-a, zbog porasta cijena na tržištu utvrdit će se nakon završetka radova.

'Zgrada je rađena po svim pravilima urgentne medicine, što će omogućiti pacijentima efikasnu dijagnostičku obradu i liječenje hitnih stanja, a nama djelatnicima značit će ugodniji boravak i radni prostor. Prvi radni dan prolazi, sve ide po redu, nema poteškoća. Mislim da su i pacijenti zadovoljni novom zgradom', rekao je doc.dr.sc. Hrvoje Roguljić u internističkoj ambulanti OHBP-a KBC-a Osijek.

Napominje da je, u odnosu na staru zgradu, nova lakše dostupna kako vozilima hitne pomoći, tako i pacijentima, s jedne strane.

'S druge strane, na jednom mjestu imamo dijagnostiku i sve bitne medicinske struke koje su involvirane u trijažu hitnog pacijenta. To će pružiti bržu trijažu, dijagnostiku i terapiju pacijenata', opisao je prvi radni dan Roguljić, dodajući da su u internističkoj ambulanti od jutra imali oko 15 pacijenata.

  • +13
Novi OHBP KBC-a Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

U priopćenju KBC-a Osijek navodi se da je suvremeni OHBP prostor opremljen modernom i sofisticiranom opremom te zadovoljava najviše standarde.

'Malo je kaotično dok se ne naviknemo, ali će se to brzo riješiti. Zadovoljni smo zgradom iz jednog razloga - sad smo svi povezani, nismo više podijeljeni na tri dijela; sve je brže i za nas, i za pacijente', kaže Marija Vujnović, medicinska sestra u OHBP-u.

I medicinski tehničar - gipser Damir Matijević u novoj zgradi od jutra ima pune ruke posla.

'Sve je novo, lijepo, čisto. Još se uhodavamo. Od jutra smo napravili oko 10 gipseva', sažeo je.

Već ranije su novu zgradu OHBP-a opisali kao bolnicu u malom. Zadnja zgrada u bolničkom kompleksu prije ove izgrađena je neposredno prije Domovinskog rata, a riječ je o zgradi kirurgije. Preseljenjem hitnog prijema ondje će se urediti ambulantni trakt Klinike za kirurgiju te Klinike za ortopediju i traumatologiju, odnosno, kako su nam već ranije objasnili u Ravnateljstvu osječkog KBC-a, navedene ambulante preselit će se iz podrumskih prostorija u kojima trenutno rade.