velika očekivanja

Zastupnici Dobroniću: Naša podrška nije bjanko, pratit ćemo Vaš rad

15.10.2021 u 14:17

Bionic
Reading

Radovanu Dobroniću, kojeg su u petak izabrali za predsjednika Vrhovnoga suda, sa 120 glasova 'za' i tri protiv, saborski su zastupnici poručili kako to nije bjanko podrška, nego će njegov rad pratiti kroz izvješća koja će Saboru podnositi svake godine.

Mjerit ćemo ga po parametrima koje je sam naveo, rekao je Božo Petrov (Most) koji je, kao i drugi zastupnici, prije samog glasovanja, ponovio zašto se odlučio za Dobronića i što od njega očekuju.

Ključno što očekujemo je da se ubrzaju postupci, posebno oni koji su vezani za političku korupciju, rekla je Sandra Benčić (Možemo), navodeći kako je pravomoćna presuda za Fimi mediju pokazala što znači kad protekne puno vremena do pravomoćne presude.

„Presuda u tom slučaju, gdje je HDZ proglašen odgovornim za korupciju, pokazuje da pravda koja ne dolazi dovoljno brzo ne postiže one društvene učinke koje bi trebala“, izjavila je i dodala kako se to ogleda i u amneziji na različitim razinama.

„Pa čak i na razini vas kao predsjednika Sabora, a u to ste vrijeme bili ministar i vaše je ministarstvo poslovalo sa Fimi medijom“, rekla je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.  

Krunoslav Katičić (HDZ) uzvraća joj da iznosi objede, da ne postoji kolektivna krivnja, već da odgovornost bilo koje pravne osobe, uključujući, političku stanku, proistječe iz pojedinačne, dokazane odgovornosti.

„Brojni članovi HDZ-a takvu nametnutu kolektivnu odgovornost ne prihvaćaju“, naglasio je.

Peđa Grbin (SDP) ističe kako možda kazna proistječe iz odgovornosti pojedinca, ali da oduzimanje 14,5 milijuna kuna proistječe iz odgovornosti pravne osobe HDZ-a.

Sud je utvrdio da je HDZ taj novac protupravno stekao i naložio da taj novac vrati. Nadam se da ćete uz novac, vratiti i kamate, rekao je.

Domagoj Hajduković (KSD) upitao je HDZ od kojeg novca će platiti kaznu? Ako  ćete platiti od novca koji dobivate za političko djelovanje, onda ćete kaznu što ste pljačkali Hrvatsku, platiti našim novcem, izjavio je zastupnik.

Željko Sačić (HS) pak kaže da mu je neshvatljivo da je presuda za  Fimi mediju ugledala svjetlo javnosti dan prije izglasavanja predsjednika Vrhovnog suda.