završena višemjesečna trakavica

Radovan Dobronić velikom većinom glasova izabran za novog predsjednika Vrhovnog suda

15.10.2021 u 12:30

Bionic
Reading

Radovan Dobronić, kojeg je za kandidata predložio predsjednik Zoran Milanović, sa 120 glasa za i 3 protiv izabran je u Saboru za novog predsjednika Vrhovnog suda, čime je završena višemjesečna trakavica oko izbora čelne osobe tog suda

Dobronić će za novog predsjednika Vrhovnog suda prisegnuti u ponedjeljak, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

No, i prije samog glasanja, nekolicina je klubova zatražila stanke i u kratkom obraćanju upozorila na stanje u pravosuđu.

'Vrhovni sud ima mogućnost utjecaja na sudačku praksu, ispravljanja loših odluka sudaca i Most će zato podržati Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Ovaj tjedan obilježile su teme u pravosuđu, izbor predsjednika, presuda HDZ-u, ali i prislini način izbora ravnatelja HRT-a', kazao je čelnik Mosta Božo Petrov.

'Jedino dobro je što ćemo mi danas ovu trakavicu riješiti. Sve ostalo je loše. Pokazali smo da ni u trenucima kada je potrebna ozbiljnost, tu ozbiljnost nemamo zbog HDZ-a, koji je imao svoj postupak koji se u tom trenutku vodio na Vrhovnom sudu', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

>> Tko je sudac Radovan Dobronić kojeg favorizira Milanović i što je prijavio u imovinskoj kartici?

Napomenuo je kako je sud utvrdio da je HDZ uzeo novac i protupravno stekao. 'Nadam se da ćete uz vraćanje tog novca platiti i kamatu jer ste ga protupravno koristili najmanje 12 godina', poručio je.

Saborski zastupnici izabrali Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.

Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gradu u kojemu su mu radili roditelji. U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.

Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela. Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. godine. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine.

Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju 'švicarac' prisegnuo u korist brojnih malih štediša.