KRAJ SE NE NASLUĆUJE

Zastrašujući razmjeri rasipništva u Hrvatskim šumama

30.05.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Od 8800 zaposlenih 1700 radi šumarske poslove, za vozni park od 1528 Audija, Toyota i Škoda baca se 5 milijuna kuna na godinu, 38 savjetnika za lišće i korijenje ne zna što bi sa sobom, a nitko ih ne može smijeniti jer studije o otpuštanju, plaćene 6 milijuna kuna, sindikati, piše Globus, s gađenjem odbijaju

Dojučerašnji državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Herman Sušnik nije strepio za svoju budućnost nakon što je HDZ izgubio vlast, a on ostao bez dužnosničke fotelje i plaće. Jedan od najbližih suradnika bivšeg HDZ-ovog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića znao je da ga čekaju posao i dobra plaća u - Hrvatskim šumama, piše Globus u svom tekstu navodeći kako raspolaže podacima iz tajnog Vladinog izvještaja o stanju u spomenutom javnom poduzeću.

Njegova je sreća to što je prije političkog angažmana u Ministarstvu bio zaposlen u tom javnom poduzeću jer Hrvatske šume svoje bivše djelatnike nisu ostavljale na cjedilu.

I tako je Sušnik odmah nakon što je spakirao kofere u Ministarstvu imenovan za savjetnika u Upravi šuma Podružnica Delnice.

Što je točno njegov posao, nitko ne zna jer naprosto to nigdje nije ni propisano.


U Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, potvrdili su nam u Upravi Hrvatskih šuma, nije napisano što bi savjetnici točno trebali raditi.

Ali vijest objavljena krajem travnja može pomoći da se odgonetne i ta zagonetka. Vijest kaže kako je Herman Sušnik od 19. do 21. travnja vodio delegaciju Uprave šuma Podružnice Delnice u uzvratni posjet Unsko-sanskim šumama iz Bosanske Krupe.

Tijekom tradicionalnog druženja u Bosanskoj Krupi hrvatski i bosanski šumari razmjenjivali su iskustva i mišljenja.

BESPUĆA HRVATSKE BIROKRACIJE

Preduvjet svakog restrukturiranja je donošenje plana zbrinjavanja viška radnika. A plan zbrinjavanja ne mogu donijeti bez utvrđivanja kriterija za koje je potrebna suglasnost sindikata. Valjda će studija o restrukturiranju biti posljednja takve vrste, jer su do sada napravljene čak tri, ali nijedna nije provedena. Prva datira iz 1998. godine i napravili su je Austrijanci. Drugu, iz 2002, sastavili su Irci, a treća studija o restrukturiranju djelo je Darka Tipurića i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Ukupno je na te tri studije potrošeno, odnosno bačeno u vjetar, šest milijuna kuna!

Delegacija koju je vodio Sušnik obišla je i šumariju u Cazinu, a poseban interes šumari iz Delnica pokazali su za način gazdovanja u šumama pitomog kestena. Naravno da je savjetnik Sušnik sa svojom delegacijom, nakon što su razmijenili iskustva o kestenju, obišao izletište Šujnovac i pješačku stazu na Laništu kod Ključa. U spomenutoj vijesti još stoji kako je delegacija iz Delnica 'uživala u obilasku Nacionalnog parka Una i još nekih znamenitih kulturno-povijesnih mjesta na području Unsko-sanskog kantona'.

Nema što, puno je posla savjetnik Sušnik obavio u ta tri dana. Posebno je zanimljivo to da savjetnici ne savjetuju Upravu Hrvatskih šuma, nego voditelje podružnica. Iako svakog savjetnika formalno imenuje Uprava Hrvatskih šuma, savjetnik je za svoj rad odgovoran samo voditeljima podružnica Hrvatskih šuma. Taj originalni model zapošljavanja savjetnika osmislio je bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, javnosti poznatiji kao sudionik afere Fimi media. Bilo je to tamo negdje 2005, na početku njegova mandata.

Beuk je propisao da svaki od voditelja podružnica Hrvatskih šuma – a Hrvatske šume imaju čak 16 podružnica – treba imati savjetnika. I to ne samo jednoga, već ih može imati koliko god treba.

Uprava Hrvatskih šuma zapošljavala je do sada savjetnike bez puno pitanja o razlozima zapošljavanja. Pa je zato danas u Hrvatskim šumama zaposleno ukupno 38 savjetnika. Najviše savjetnika zaposleno je u podružnici Vinkovci, čak njih šest. Podružnice Hrvatskih šuma u Zagrebu i Splitu imaju po pet savjetnika. Četiri savjetnika pomažu voditelju podružnice Karlovac. Po tri su savjetnika zaposlena u bjelovarskoj, našičkoj i osječkoj podružnici Hrvatskih šuma. Samo tri podružnice Hrvatskih šuma – Ogulin, Senj i Gospić - imaju po jednog savjetnika na plaći. Gomilanje savjetnika započelo je 2005. dolaskom Beuka na čelo Hrvatskih šuma.

Beuk je 2008. maknut s te funkcije, a kasnije je optužen i za zloporabu položaja, točnije da je oštetio državni proračun za milijune kuna sklapajući nepovoljne ugovore s Fimi medijom.

Beuk se nedavno nagodio sa sudom pa mu je izrečena uvjetna kazna. Osuđen je na 11 mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od pet godina. Iako je Beuk otišao iz Hrvatskih šuma, praksa zapošljavanja savjetnika nastavljena je sve do dolaska nove uprave na čelu s Ivanom Pavelićem.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Tihomir Jakovina bio je šokiran brojem savjetnika u Hrvatskim šumama, naložio je Paveliću da napravi analizu i utvrdi jesu li im toliki savjetnici doista potrebni. Pavelić je od svih voditelja podružnica HŠ-a zatražio izvještaje o radu svojih savjetnika, što do danas nisu napravili. Dodatni problem je što su savjetnici za svoj rad odgovorni voditeljima podružnica, a na tim su mjestima u većini slučajeva i dalje ljudi koje je postavila bivša vlast i koji su sami sudjelovali u zapošljavanju nepotrebnih savjetnika.

U Slavoniji je, navodi Globus, zabilježen bizaran slučaj: šef proizvodnje u jednoj vinkovačkoj šumariji odbio je potpisati račune za koje je sumnjao da su fiktivni, odnosno da se njima navodno trebaju pokriti nezakoniti radovi na imanju bivšeg ministra Čobankovića. Kako ga nisu mogli otpustiti, dotični je smijenjen i imenovan za savjetnika.

Najparadoksalnije u cijeloj priči je to da Uprava Hrvatskih šuma ne može otpustiti ljude koji joj ne trebaju. U tome je sprečava Kolektivni ugovor Hrvatskih šuma i Zakon o radu.