SNJEŽNE ZANIMLJIVOSTI

Zašto zimska služba vozi s podignutim ralicama?

14.01.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Građani Zagreba i prigradskih naselja upozorili su kako, u kaosu koji je nastao na prometnicama zbog obilnog snijega, pojedina vozila zimske službe voze podignutih ralica, a sve u cilju uštede na gorivu. Na tu je pojavu upozorio Autoklub Siget, kojem su se požalili brojni građani, a navodno je riječ o praksi koju provodi nekoliko privatnih poduzetnika koji su za čišćenje snijega dobili koncesije

'Skandalozno je i nedopustivo da malverzacije na uštedi goriva ugrožavaju prohodnost prometnica i sigurnost građana, pa je Autoklub Siget o tome obavijestio nadležne gradske institucije i zatražio od njih hitnu provjeru i očitovanje', priopćeno je iz Autokluba Siget.

Iz tog autokluba pozivaju građane na zajedničku akciju u kojoj bi se 'što prije detektiralo koji to koncesionari i kamioni voze s podignutim ralicama te na taj način bacaju negativno svjetlo na rad zimske službe koja se maksimalno trudi održati prometnice u dobrom stanju'.

'U kontaktu smo s nadležnim gradskim institucijama i svjesni smo ozbiljnosti i težine čitave situacije, ali upravo je to razlog da se zimska služba ponaša odgovorno jer na ovakav način pojedinci ne samo da ne obavljaju svoj posao, već i ugrožavaju sigurnost građana. Svaka čast onima koji svoj posao obavljaju savjesno, no pozivamo građane da se i dalje javljaju s informacijama kako bismo prepoznali one vozače i kooperante koji zaobilaze pravila', izjavio je Damir Škaro, predsjednik Autokluba Siget. Pohvalio je napore većine savjesnih vozača zimske službe koji bez obzira na vremenske prilike i doba dana održavaju prometnice.

'Naime, koncesionari su obvezni proći definiranim rutama i za to podnijeti izvješće. Ukoliko tom istom rutom voze s podignutom ralicom, mogu uštedjeti više od polovice goriva u odnosu na potrošnju kada ralica s punom snagom gura snijeg', konstatiraju u Autoklubu Siget, pozivajući još jednom građane da im se obrate ukoliko uoče slične pojave neodgovornog ponašanja.