PARAVINJA PRISTAO NA IZRUČENJE

'Zašto vjerujete da je ubijena ako nema ni tijela niti svjedoka?'

11.07.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Dragan Paravinja izjavio je danas na Sudu Bosne i Hercegovine kako pristaje da ga se izruči Hrvatskoj, međutim vjeruje da neće nikada biti optužen jer nikoga nije ni silovao ni ubio

'Nije mi jasno zašto u Hrvatskoj vjeruju da je ta cura ubijena ako nema ni tijela ni svjedoka', izjavio je pred sucem Paravinja. U petak je u BiH stigao i zahtjev Srbije za izručenjem Paravinje, a originalna dokumentacija jutros je stigla na sud. Paravinja koji je u Srbiji pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zbog silovanja maloljetnice protivi se izručenju i tvrdi da je proces u Sremskoj Mitrovici bio političk motiviran.

Danas je ponovo rekao kako je izjavu o ubojstvu Antonije Bilić dao pod prisilom, te kako je njega i njegovu ženu Milijanu banjalučka policija pretukla.

Nakon toga Paravinja je ponovno iznenadio prisutne u sudnici izjaviviši kako je zapravo cijelo vrijeme razmišljao da zatraži izručenje Sloveniji jer je tamo 2007. godine tražio politički azil, međutim uoči izjašnjavanja saznao je da Slovenija nije potpisnica Dublinske konvencije pa mu je time taj plan propao.

Na početku cijelog postupka kazao je također kako ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, no danas je izjavio i kako ima državljanstvo BiH te kako je 2002. godine imao vozačku dozvolu, osobnu iskaznicu i putovnicu izdanu u istočnom Sarajevu.

Na izravno pitanje suca Gorana Radevića ima li državljanstvo, odgovorio je da nije mogao dobiti putovnicu ako državljanstva nema, a sa putovnicom BiH kaže, radio je u EU. Bosanske dokumente prema vlastitim riječima predao je policiji u Zadru kada je vadio hrvatske isprave.

'Sada se provjerava ima li Paravinja zaista državljanstvo Bosne i Hercegovine, što ćemo pokušati saznati u najkraćem mogućem roku. Ako se dokaže da ima,onda nastaje nova pravna zavrzlama jer u pitanje dolazi sama mogućnost izručenja', pojasnila je Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Milana Borovčanin Bulić.

Policija će pretražiti i bunar na području Otrića

I danas se nastavlja potraga za nestalom Antonijom Bilić, a u sklopu potrage, između ostalog, danas će se pretraživati područje od mjesta Malovan do ulaska u Gračac, te će se vršiti i pretraga bunara na području Otrića.

U pretrazi sudjeluje oko 70 ljudi, od koji većim dijelom policajci Interventne, Specijalne i Kriminalističke policije, a u pretrazi sudjeluju i pripadnici vatrogasaca.

Osim toga policija i nadalje nastavlja i s drugim aktivnostima, a posebno kroz kriminalističko-analitičko istraživanje svih do sada pribavljenih podataka i obavijesti, izvijestili su iz PU šibensko-kninske.