MILOŠEVIĆ ODGOVARA GRČIĆU

'Zašto su u Vladi optimistični kada propadamo?'

13.05.2014 u 16:39

Bionic
Reading

'Na čemu u Vladi temeljite toliki optimizam, kad sve pokazuje da propadamo', upitao je vladajuće HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, nakon što je potpredsjednik Vlade Branko Grčić danas predstavio rezultate za prvi kvartal ove godine. Naime, Grčić tvrdi da posljednjih mjeseci dolaze pozitivni gospodarski pokazatelji koji upućuju na to da bi nam se u prvom kvartalu mogla dogoditi pozitivna stopa rasta BDP-a

'Ne znamo bazira li aktualna Vlada svoj optimizam na činjenici, recimo, da se bližimo 70 posto javnog duga i da je samo u proteklih dvije godine aktualna vlast sve nas zadužila za novih 65 milijardi kuna. Jesu li optimistični na temelju činjenice da je samo u prvom kvartalu ove godine više od milijardu kuna veći deficit ili što je pao prihod od PDV-a nakon svih podignutih poreza, 800 milijuna kuna u prvom kvartalu', prokomentirao je Milošević.

Kada se govori o optimizmu, Hrvatsku se, dodaje, mora uspoređivati s onim što se događa u regiji, ali i sa stanjem u državi koje je bilo 2011. godine.

'Idemo biti punopravna članica EU-a i vidjeti gdje su drugi i koliko smo mi zakopani na mjestu i propadamo, nažalost zbog pogrešne ekonomske politike ove vlasti. Međutim, na kraju dana građane zanima vrijedi li 100 kuna danas više nego prije tri godine, vrijedi li danas njihova imovina više ili manje nego prije tri godine i kako budućnost s ovom ekonomskom politikom sigurno nije svijetla', rekao je Milošević.

Ponudio je Milošević i rješenja. 'Nikako da shvate da, nakon toliko godina krize, nas daljnje zavlačenje ruke u džep građana i poduzetnika ne može izvući iz krize. Drugo što su propustili učiniti je bilo kakvu suvislu reformu i na kraju dana, jednostavno se ne bave privatnim sektorom. Protekle dvije i pol godine uglavnom slušamo napade na privatni sektor; nadam se da 2014. svi razumijemo da nova radna mjesta, očuvanje postojećih, nove perspektive, gospodarski rast može osigurati isključivo privatni sektor, posebice srednji i mali poduzetnici i obrtnici, a da je država ta koja mora ishoditi okvir', zaključio je Milošević.

Potpredsjednik Vlade Grčić danas se pohvalio rastom industrijske proizvodnje i izvoza, ali i smanjenjem broja nezaposlenih na godišnjoj razini, prvi put nakon 2008. Krajem travnja, registrirano je 354.449 nezaposlenih osoba, što je 0,3 posto manje nego lani.

Spomenuo je i rast javne potrošnje kao još jedne bitne komponente BDP-a, do koje je došlo zbog bržih isplata subvencija i nekih drugih državnih rashoda. 'Sve upućuje na to da bismo u prvom kvartalu mogli postići pozitivnu stopu BDP-a', optimističan je Grčić uzdajući se u zadnju procjenu Ekonomskog instituta.