ZNAČENJE NAJNOVIJE USTAVNE ODLUKE

Zašto su se svi namjerili na Jovanovića?

23.04.2014 u 16:54

Bionic
Reading

Bivši ravnatelji srednjih škola u Požegi i Osijeku, koje je ministar Željko Jovanović prije nešto manje od dvije godine smijenio jer nisu poštovali njegovu odluku o kriterijima za upis učenika, nakon odluke Ustavnog suda imaju pravo pokrenuti sudski postupak i tražiti eventualnu odštetu ili povratak na posao. Propis koji su prekršili - odnosno 'drugačije tumačili' - formalno ionako nikada nije stupio na snagu. A i da jest, bio bi 'u nesuglasnosti s Ustavom', kako stoji u odluci suda

Ovakav razvoj događaja u izjavi za HRT dala je naslutiti predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, ali i odvjetnica Jasmina Biloš, koja je zastupala bivšu ravnateljicu Prve gimnazije u Osijeku Gordanu Dragušicu i bivšeg ravnatelja Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Jozu Bešlića. Njih dvoje bili su među pokretačima postupka na Ustavnom sudu, od kojega su tražili ukidanje minimalnog bodovnog praga za upis u srednje škole.

I premda zahtjev nije usvojen, 'pad' kompletnih odluka ministra Željka Jovanovića mogao bi im kao predlagačima ići na ruku ako procijene da je za njih nastupila šteta.

A sam ministar Jovanović prilično je nervozno reagirao na najnoviju odluku Ustavnog suda, institucije koja je već poništila nekoliko njegovih propisa, pa se silno potrudio objasniti da ovaj put 'ništa nije poništeno', jer, po njemu, sud uopće nije propitivao ustavnost i zakonitost njegovih kriterija za upis. Istina je, kako je za tportal potvrdio izvor blizak Ustavnom sudu, nešto drugačija: definitivno je utvrđeno da se radi o neustavnim i nezakonitim odlukama o upisima za ovu i prošlu školsku godinu, ali one se formalno nisu ukinule, već je naređeno da ubuduće moraju biti drugačije.

Naime, ni jedna niti druga nisu objavljene u Narodnim novinama i službeno uopće ne postoje, ali sud se 'nije mogao ponašati kao da ne postoje', kako nam je objašnjeno. Vagao se omjer štete i koristi i odlučeno je da se intervenira na ovaj način jer bi veću štetu činilo neustavno i nezakonito postupanje po formalno nepostojećoj odluci.

'Da, činjenica je da se na sličan način postupalo u zadnjih dvadesetak godina, ali i da dosad nitko nije tražio mišljenje Ustavnog suda. Na Jovanovića su se, pak, svi namjerili...', objasnio nam je naš izvor.

Predsjednica udruge 'Nastavnici organizirano' Sanja Lukić nije previše zabrinuta za sudbinu smijenjenih ravnatelja, jer su oni ionako u znatno drugačijem položaju od profesora, ali brine je činjenica da se oko svega stvorila pravna zavrzlama.

'Svi propisi moraju se poštovati, a svi koji su ih prekršili - čak i ako su glupi i nedorečeni - moraju snositi posljedice. Ako ravnatelji smatraju da imaju na temelju čega tužiti, pa neka tuže. Ali čini mi se žalosnim da u ovoj državi sve pada na proceduri, što je znak da su ljudi na odgovornim pozicijama nestručni i neinformirani', kaže Lukić.