TAJNO, VJEČNO I NESHVAĆENO

Zašto se profesorice zaljubljuju u svoje učenike?

13.05.2017 u 21:18

Bionic
Reading

Nova prva dama Francuske, Brigitte Macron, od supruga je starija 25, a preminula supruga pijaniste Ive Pogorelića, Alica Keseradze, bila je od njega starija 21 godinu. I jedna i druga zaljubile su se u svoje učenike, kasnije izuzetno uspješne, i uspjele u braku. Ali njihovi primjeri ne potvrđuju pravilo. Takve veze, naročito kada je riječ o zakonski zabranjenom odnosu s malodobnim učenikom, kakav je bio u slučaju Macronovih, obično završavaju neslavno, čak tragično

Kada su se upoznali, učenik Emmanuel bio je star petnaest godina, a Brigitte koji mjesec do četrdesete. On je bio sin uglednih liječnika u Amiensu na sjeveru Francuske, ona srednjoškolska profesorica književnosti i latinskog, majka troje djece, uredno udana za imućnog bankara, a i njezini su osam generacija bili imućni vlasnici tvornice čokolade.

S Emmanuelom profesorica Brigitte Trogneaux pripremala je školsku predstavu, toliko temeljito da su dodatno probavali u njeznoj kući do kasnih večernjih sati. Brigittin muž, André-Louis Auzièr, mislio je da golobradi školarac dolazi zbog najstarije kćeri Laurence s kojom je išao u razred. Krivo. Emmanuela je zanimala mama.

Shvativši što se događa, roditelji su Emmanuela premjestili u jednu parišku katoličku gimnaziju, no mladac je svakog vikenda bježao u Amiens potajno se sastajući s profesoricom. Veza je postala javna nakon Emmanuelovih napunjenih osamnaest godina, zajedno su ostali sljedećih godina, a 2007. profesorica je i službeno postala gospođa Macron -  Brigitte Macron, supruga upravo izabranog francuskog predsjednika, prva dama Francuske. Njemu je danas 39, njoj 64. Svoju ljubavnu priču novi je predsjednik opisivao kao 'tajnu, vječnu i neshvaćenu'.

O svojoj životnoj odabranici slično je izjavljivao i pijanist Ivo Pogorelić. Kada je 1976. godine u Moskvi upoznao Alisu Keseradze, Pogoreliću je bilo 18, a gruzijskoj pijanistici i pedagoginji 39, baš kao i Brigitti Macron. Govorilo se da mu je Alisa bila 'i supruga, i prijateljica, i učiteljica, i majka'. Poput gospođe Macron, i Alisa Keseradze se rastala i iz prvoga braka imala sina, s kojim je mladi poočim bio u odličnim odnosima, baš kao i novi francuski predsjednik s Brigittinom djecom, dodajući u službenu biografiju da je ponosan djed osmero unuka. Koliko je pak čuveni pijanist bio vezan za suprugu s kojom je bio u braku 15 godina, pokazuje činjenica da se nakon njezine smrti na neko vrijeme povukao s koncertnih podija, čak je prodao nekretnine u Londonu i New Yorku, jer su ga previše podsjećale na Alisu.

O iskusnim ženama očaranim dječacima i dječacima fasciniranim znanjem, iskustvom i šarmom zrelih žena u literaturi je puno rečeno, a psiholozi o tome imaju što reći, naročito u slučaju odnosa učiteljica-učenik. Bračni par Macron i Pogorelić rijetki su primjeri takvih veza koje su odoljele svim iskušenjima. Pogorelić je, doduše, barem bio napunio 18 godina, no da je netko prijavio Brigitte Trogneaux zbog zavođenja maloljetnika, priča bi vjerojatno imala drukčiji kraj.

Upitavši Macronovu majku Francoise (tri godine stariju od današnje snahe), zašto profesoricu nije prijavila policiji, ona je izjavila da nije željela ponavljanje slučaja Gabrielle Russier. Francuzi još pamte tragičnu priču 32-godišnje profesorice književnosti koja se zaljubila u 16 -godišnjeg učenika Christiana Rossija, ali dječakovi roditelji prijavili su je policiji, te je razvedena majka 9-godišnjih blizanaca završila u zatvoru, gdje se ubila 1969., dok je dječak završio na psihijatrijskim ispitivanjima. Slučaj je izazvao nevjerojatan odjek u javnosti, komentirao ga je i tadašnji francuski predsjednik Georges Pompidou, prema njemu je snimljen film s Annie Girardot u glavnoj ulozi, izdano je pet biografija Russierove, a njezina ljubav opjevana u desetak šansona, među njima i 'Umrijeti za ljubav' Charlesa Aznavoura.

Dok zakonski zabranjenu seksualnu vezu nastavnice sa svojim učenikom u Francuskoj znaju opjevati, u drugim je sredinama to strogo zabranjeni teritorij, gdje u slučaju prekoračenja crte nema sentimentalnosti, šansona, ni kompromisa. Prošle je godine majka 16-godišnjeg učenika u britanskom gradiću Croydonu nedaleko Londona angažirala privatnog detektiva da prati sina i njegovu nastavnicu geografije te je 27-godišnja Lauren Cox zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnika osuđena na godinu dana zatvora, a sudac je pohvalio brižnu majku.

Film Dana Featherstonea o Ivi Pogoreliću koji govori i o životu s Alizom Kezeradze Autor: Dan Featherstone

U SAD-u zavodnice s druge strane katedre razapinju na stup srama, doživotno im se brani rad u školi i završavaju iza rešetaka. U pedesetak takvih najpoznatijih slučajeva riječ je o ženama mahom mnogo mlađima od Brigitte Macron u vrijeme kada je započela tajnu vezu sa sadašnjim suprugom, većina ih je udana i imaju djecu poput gospođe Macron. U Americi je samo u 2014. zabilježen 781 slučaj optuženih ili osuđenih prosvjetnih radnika zbog seksa s učenicima, a broj se iz godine u godinu povećava.

Neki to tumače prisnijim i slobodnijim odnosom nastavnika i učenika i ranijim spolnim sazrijevanjem učenika, drugi vjeruju da je stvaran broj daleko manji, jer učenici optužbe o seksualnom iskorištavanju koriste kao sredstvo ucjene nastavnika, no najviše je onih koji vjeruju da je glavni razlog povećanog broja slučajeva korištenje društvenih mreža, putem kojih se mogu lakše dogovarati sastanci, slati lascivne poruke i pozivi. Iako se u dvije trećine od 781 slučaja radilo o nastavnicima, a trećina o nastavnicama, žene su više od muškaraca, čak 40 posto njih, koristile društvene mreže u seksualnom vabljenju učenika. Iako je muških kršitelja zakona daleko više, javnost i medije više zanimaju mlade grešne predatorice u lovu na tinejdžere s podivljalim hormonima, pa se stvara utisak da su mnogobrojnije.

A od svih slučajeva, i bez korištenja društvenih mreža, svojedobno je najviše prašine podigla srednjoškolska nastavnica Mary Kay Letourneau iz Washingtona upustivši se u seksualnu vezu s 12-godišnjim učenikom Vilijem Fualaauom. Optužena je za silovanje djeteta drugog stupnja i osuđena na šest mjeseci zatvora uz uvjet da ne kontaktira dječaka, no u to je doba s malim Vilijem već čekala dijete. Dva tjedna nakon izlaska na slobodu, Letourneau je uhvaćena u društvu s Vilijem Fualaauom, što je rezultiralo drugom trudnoćom. Ovoga puta Mary Kay je osuđena na sedam i pol godina zatvora, a nakon odsluženja njezine kazne par se vjenčao.

Svoju priču pretočili su u knjigu 'Jedini zločin – ljubav', objavljenu u Francuskoj. Mary Kay i Vili postali su medijske zvijezde, jedna je TV-mreža uživo prenosila njihovo vjenčanje, davali su intervjue te se umjesto osude zbog kršenja etike, dječjih prava i nepoštivanja zakona, sve pretvorilo u nedopustiv medijski cirkus pod patetičnom izlikom da 'za pravu ljubav nisu važne godine'.

A što Francuzi kažu za svoj novi predsjednički par?

'Važno je samo da predsjednik pokaže kako nije 'mamin dečko'', poručuje bivša Macronova nastavnica engleskog jezika, 67-godišnja Christian Monjou.