KONTROVERZNA PRAKSA

Zašto pada broj obrezivanja u američkim bolnicama?

22.08.2013 u 18:05

Bionic
Reading

Broj obrezivanja muške novorođenčadi u američkim bolnicama pao je za šest posto u posljednjih 30 godina, pri čemu najveći pad bilježe zapadne savezne države, objavila je u četvrtak američka vlada

Nacionalna stopa obrezivanja pala je 2010. na 58.3 posto sa 64.5 posto 1979., objavio je Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku. Podacima nisu obuhvaćena obrezivanja izvan bolnica, poput onih u vjerskim ustanovama ili onih koja se obave u kasnijoj dobi.

Stopa obrezivanja padala je 80-tih godina prošlog stoljeća, povećavala se desetljeće kasnije, da bi početkom 21. stoljeća opet počela padati. Najviše tih kirurških postupaka obavljeno je 1981., 64.9 posto, a najmanje 2007., 55.4 posto.


Obrezivanje je vjerska obveza u Židova, a česta je i kod muslimana koji čine najviše obrezanih muškaraca na svijetu. Obrezivanje je u SAD-u prihvaćeno kao praksa koja smanjuje rizike oboljenja od različitih bolesti, poput infekcija urinarnog trakta u novorođenčadi ili raka penisa i seksualno prenosivih bolesti, uključujući HIV.

Ipak, taj postupak tema je oštrih rasprava, a u San Francuscu i Njemačkoj postoje zahtjevi da ga se posve zabrani. Američka akademija pedijatara objavila je u kolovozu prošle godine da su zdravstvene koristi obrezivanja veće od rizika od operacije.

Nacionalni centar dao je tek djelomično objašnjenje za pad stope ističući da su oscilacije u broju izvedenih obrezivanja pratile promjene u stavu akademije o zdravstvenoj vrijednosti toga postupka.