divovska akumulacija

Zašto je važna brana Nova Kahovka: Pucanje bi izazvalo neviđenu katastrofu

06.06.2023 u 09:51

Bionic
Reading

U ranim jutarnjim satima u utorak počele su se pojavljivati snimke izlijevanja vode iz strateški važne brane Nova Kahovka u južnoj Ukrajini. Dva videa objavljena na društvenim mrežama, koja je geolocirao CNN, pokazuju uništeni zid brane i brze bujice vode koje teku u rijeku. Teško je oštećeno i više zgrada na ulazu u nju. Pucanje brane izazvalo bi katastrofu neviđenih razmjera

Južno vojno zapovjedništvo ukrajinske vojske tvrdi da su ruske snage digle branu u zrak, a lokalni gradonačelnik kojeg su postavili Rusi svaljuje krivnju na Ukrajince i naziva to 'terorističkim činom'.

Brana Nova Kahovka na velikoj ukrajinskoj rijeci Dnipro nalazi se svega 30 kilometara istočno od grada Hersona. Njegovo uništenje imalo bi niz značajnih posljedica za lokalno područje – i za šire ratne napore Ukrajine. U Hersonu je prije početka ruske invazije živjelo 300 tisuća ljudi, ali danas je taj broj znatno manji.

Zašto je brana Nova Kahovka značajna?

U rezervoaru hidroelektrane akumulirana je ogromna količina vode. Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara, a izgrađena je 1956. godine u sklopu hidroelektrane Kahovka.

Akumulacijsko jezero sadrži oko 18 kubičnih kilometara vode. Pucanje brane moglo bi izazvati vodeni val koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage ponovno zauzele krajem 2022. godine.

Ubrzo nakon što je Ukrajina optužila Rusiju za dizanje brane u zrak, čelnik regije Herson pozvao je stanovnike da evakuiraju područje, upozoravajući da će 'voda dosegnuti kritičnu razinu za pet sati'.

Voda iz akumulacije opskrbljuje poluotok Krim na jugu - koji je Rusija pripojila 2014. - kao i nuklearnu elektranu Zaporižja - najveću u Europi - na sjeveru. U utorak je glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva rekla da će uništenje brane 'sigurno' utjecati na rad nuklearne elektrane, ali da 'nema potrebe sada eskalirati situaciju i donositi najkritičnije zaključke'.

Ona također pomaže pogonu hidroelektrane Kahovka. Uništavanje brane povećalo bi trenutne energetske probleme Ukrajine nakon što je Rusija ranije ove godine tjednima ciljala njezinu vitalnu infrastrukturu.

Osim toga, vjerojatno bi bio uništen sustav kanala koji navodnjava veći dio poljoprivrednih područja južne Ukrajine, uključujući Krim, piše The Guardian.

  • +11
Uništena brana kod Hersona Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je u utorak proruski upravitelj regije, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je pak da je do 80 naselja u opasnosti od poplave.

Jedinice ukrajinske Nacionalne policije i državne službe za hitne slučajeve regije Herson stavljene su u pripravnost kako bi upozorile i evakuirale civile iz potencijalnih poplavnih područja, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Te se zone nalaze na zapadnoj obali rijeke Dnipro, uključujući 'sela Mikolaivka, Olhivka, Liovo, Tiahinka, Poniativka, Ivanivka, Tokarivka, Poniativka, Pridniprovske, Sadove i dio grada Hersona - otok Korabel', objavilo je ministarstvo.

Za branu se vodi rat od početka ruske invazije

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, brana Nova Kahovka označena je kao potencijalna meta zbog svoje strateške važnosti - kao i zbog štete koju bi izazvalo njezino uništenje. Rusija ju je zauzela na početku invazije Moskve u veljači 2022. i od tada je drži.

U listopadu, dok je Ukrajina bila u velikoj ofenzivi na jugu oslobađajući velike dijelove okupiranog Hersona, predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da upozori Rusiju da ne diže branu u zrak, upozoravajući da će to poplaviti veliko područje južne Ukrajine. Tada je tvrdio da su ruske snage postavile eksploziv unutar brane.

Zelenski je rekao da bi 'rušenje brane značilo katastrofu velikih razmjera' i usporedio takav čin s upotrebom oružja za masovno uništenje.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da će 'razmjeri ekološke katastrofe ići daleko izvan granica Ukrajine i utjecati na cijelu regiju Crnog mora'.

Rusija je istovremeno optužila Kijev da je raketirao branu i planirao je uništiti.

Nakon što je Ukrajina ponovno zauzela Herson u studenom, pojavile su se slike nekih značajnih oštećenja na brani. Rusija je optužila Ukrajinu za njezino granatiranje u kampanji ponovnog zauzimanja Hersona.

Lokani stanovnici ukazivali na probleme

U svibnju su stanovnici obližnjeg sela izvijestili o curenju vode iz brane, za što su okrivili rusku okupaciju Nove Kahovke. Govoreći za novinsku agenciju Reuters, mještani su rekli da je razina vode počela rasti u travnju, ponekad i do 30 centimetara dnevno, te da je od tada ostala povišena.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je 'porast vodostaja Dnipra, zbog čega su poplavljena naselja u regiji Zaporižja, povezan s ruskom okupacijom brane Kahovka'.

No dodali su da nisu mogli reći što su točno ruske snage radile na brani jer joj nisu imali pristup.

Ruski energetski dužnosnik također je u svibnju upozorio da postoji opasnost da brana bude preplavljena rekordno visokim razinama vode.