KOMENTAR HELENE PULJIZ

Zašto je nervozan predsjednik Ivo Josipović?

15.06.2014 u 08:39

Bionic
Reading

Predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović upoznala sam na samom početku njezine političke karijere, u osvit parlamentarnih izbora 2003, na kojima će Ivo Sanader preuzeti vlast u Hrvatskoj. Tada je ostavila dojam stručne, komunikativne, demokratične i tolerantne osobe, a na početku 2000-tih bile su to osobine kojima se većina HDZ-ovaca nije mogla pohvaliti

U listopadu 2003. godine moderirala sam IRI-jev sraz predstavnika tadašnjih parlamentarnih stranaka i novinara, tema je bila izvještavanje o izborima. Sve što smo tada znali o Riječanki Kolindi Grabar Kitarović bilo je da desetak godina profesionalno radi u hrvatskoj diplomaciji i činilo se da je HDZ na spomenuti skup poslao 'slabog kandidata'. Međutim, kad smo konačno krenuli, Kolinda Grabar Kitarović već je u prvom krugu rasprave raspršila ideju da je 'slaba'. Štoviše, pozornost je plijenila pametnim izlaganjem, upućenošću u hrvatske/europske političke i medijske prilike te za HDZ neobičnom kulturom komunikacije s političkim suparnicima, ali i novinarima. Susrele smo se još nekoliko puta na javnim skupovima, njezinu političku karijeru pratila sam, kao i većina, putem medija.

Njezin prvi i jedini skandal za koji znamo jest da je kao veleposlanica RH u SAD-u 2010. godine zloupotrijebila svoju dužnost tako što je suprugu Jakovu Kitaroviću, suprotno propisima, dala da službenim automobilom vozi djecu u vrtić, a materijalna šteta koja je time počinjena bila je procijenjena na 30.000 kuna. Prema medijskim izvještajima iz tog doba, ona je te troškove i platila. Djelatnik Veleposlanstva koji se pobrinuo da javnost sazna za to korištenje novca poreznih obveznika u privatne svrhe, dobio je otkaz jer je 'neovlašteno snimao i pratio veleposlaničina supruga'.

Zloupotreba položaja, dojam i strah

U državama razvijene demokracije, poput Švedske ili Finske, za takav prekršaj veleposlanica bi bila udaljena s dužnosti, ali u Hrvatskoj - koja je bila i ostala država sukoba interesa i zloupotrebe položaja - Kolindu Grabar Kitarović spomenuti skandal nije ni okrznuo. Iako je bila dio Sanaderove administracije, njezino ime nije se povezivalo s njegovim skandalima. Završila je svoj veleposlanički mandat odlaskom na dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a. U domaće političke prilike nije se petljala, pa mi zapravo ne znamo i tek trebamo doznati koje stavove u odnosu na krucijalne teme ovog društva Josipovićeva protukandidatkinja na predstojećim izborima zastupa.

Sudeći prema predsjednikovoj nervoznoj reakciji na dan kad je HDZ službeno objavio predsjedničku kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, čini se da se Ivo Josipović nje pribojava ipak malo više nego Milana Bandića, s kojim se borio za prvi mandat.


Vanjska politika, obrana, slika i ton

Iako je inače glavna karakteristika Ive Josipovića komunikacijska pristojnost, koja često graniči s krajnjom dosadom, u slučaju Kolinde Grabar Kitarović svjedočili smo seksističkom ispadu koji graniči s uvredom. Jer kako drukčije protumačiti riječi upućene političkoj suparnici: 'Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton'?

Naime, iako nam uglavnom nisu poznati njezini aktualni stavovi o domaćim prilikama i sporenjima, ne možemo niti smijemo zaboraviti da se dvije od tri glavne ustavne predsjedničke ovlasti tiču vanjske politike i vojske/obrane. Tvrditi da na tom planu - u slučaju uspješne hrvatske profesionalne diplomatkinje i pomoćnice glavnog tajnika NATO-a - imamo 'fotografije, a ne i ton', neistina je, besmislena i uvredljiva.

Josipović je dozvolio da ga ponese bijes zbog medijski efektnog fotografiranja Grabar Kitarović u dresu nacionalne nogometne reprezentacije u sjedištu NATO-a, u zagrljaju s brazilskom kolegicom diplomatkinjom, na dan sraza Brazila i Hrvatske i vlastite službene predsjedničke kandidature. Čim ju je vidio, znao je da će tim potezom, kakvim on zbog svoje urođene uštogljenosti nikad ne bi mogao, Grabar Kitarović izazvati simpatije javnosti. Predsjednik je popustio pod naletom negativnih emocija i pokazao slabost već u prvom koraku utrke koja će biti duga, iscrpljujuća, a on u nju ne ulazi s bogzna kakvim rezultatima.

337965,337748,332689,335866
Maratonci i Nova nepravednost

'Nova pravednost', s kojom je prije nepunih pet godina osvojio Pantovčak - u kohabitaciji sa Zoranom Milanovićem - postala je Nova nepravednost. Osim odlaska s Borisom Tadićem onomad u Vukovar te sustavnog deklarativnog zalaganja za prava LGBT zajednice, Josipović do danas nije povukao ni jedan povijesni predsjednički potez. Vukovar je u međuvremenu (p)ostao osiromašen grad, središnja točka nacionalne podjele, a zalaganje za prava LGBT populacije pod ozbiljnom je sumnjom jer Josipovićev povjerenik za vjerska pitanja je ni manje ni više nego neskriveni neprijatelj tih prava, pripadnik tajne crkvene organizacije Opus Dei, zagovaratelj 'novog konzervativizma' Stjepo Bartulica
Prema ocjeni međunarodnih institucija, država koju Josipović vodi, u demokraciji je nazadovala.

Josipović u utrku za drugi mandat ulazi opterećen i aferom ZAMP, SDP čiji je kandidat bio i koji mu treba pružiti logističku potporu i u ovom izbornom krugu, na rubu je raspada i ne uživa povjerenje većine hrvatskih građanki i građana. Zemlja je na rubu bankrota, istraživanja pokazuju da građani iz očaja zaboravljaju koju je i kakvu ulogu u takvom raspletu događaja odigrala donedavna, osmogodišnja vladavina HDZ-a. Vlast Zorana Milanovića, na kojeg bi se Josipović trebao osloniti, rezultirala je katastrofalnim učincima, a Tomislav Karamarko kandidaturom Kolinde Grabar Kitarović ušminkava svoju crnu političku platformu. Od diplomatkinje predane euroatlantskim integracijama, teško da ćemo slušati Karamarkove sulude ideje o demokraciji, političkim protivnicima, povijesti, nacionalnim manjinama ili ljudskim pravima. Bit će to pokušaj da se Hrvatskoj i svijetu predstavi neki drugi, umiveni HDZ, sličniji modernim europskim demokršćanima. Uz sve to, moguće je i da će u predsjedničkom maratonu sudjelovati još poneka potentna igračica/igrač.

Kad se sve to ima u vidu, nije čudno što je Ivo Josipović jako nervozan i otvoreno pokazuje slabost. Čak i njegovo proglašenje Ive Sanadera veleizdajnikom više ne znači mnogo, ako ne zatraži da se tog političkog mrtvaca i sudski progoni za kazneno djelo veleizdaje. On, naravno, može i dalje računati na glasove onih kojima je HDZ neprihvatljiv čak i kad ga predstavlja vješta komunikatorica Kolinda Grabar Kitarović. Ali želi li uspjeti u naumu da ne postane prvi hrvatski predsjednik koji je svirao samo jedan mandat, on mora hitno (o)smisliti posve novi plan. Vremena je sve manje i manje...