IMA NEKA INTERESNA VEZA

Zašto je Europa pala na ispitu humanosti?

18.09.2015 u 17:36

Bionic
Reading

Bivši srbijanski diplomat rodom iz Makarske Ivo Visković te njegov kolega i sarajevski novinar Zlatko Dizdarević u razgovoru za Radio Sloboda Evropa (RSE) detektirali su problem izbjegličke krize koja ovih dana potresa regiju, ponajviše Hrvatsku, zaključivši kako Europa izvan svojih granica ne poznaje svijet na način kako ga je poznavala prije

Viskovića u razgovoru za RSE iznenađuje nespremnost EU-a, jer je, prema njegovu mišljenju problem izbjeglica detektiran u europskom dokumentu o strategiji do 2020. godine.

'Mislim da sve to nije bilo teško predvidjeti i zbog toga me čudi da su političari, a naravno i stručnjaci za sigurnosti iznenađeni time što se dogodilo. Ono što mislim da je najveći problem, jest što oni nisu očekivali toliki broj izbjeglica odjednom', mišljenja je Visković.

Dizdarević dijeli slično mišljenje te smatra kako je iznenađenje EU-a izbjegličkim valom vrlo čudno za što nema egzaktan odgovor.

'Ljudima koji se time bave iznenađenje Europe jako je čudno. Nemam točan odgovor, ali slutim, na osnovi onoga što znam iskustva koja imam s Bliskog Istoka da se Europi i Sjedinjenim Državama vratilo kao bumerang ono što rade tamo', naglasivši pritom kako Europa nije na vrijeme prepoznala i procijenila situaciju.

Zlatko Dizdarević pritom ne vjeruje u kapacitet svjetskih političara, podjednako na američkom i europskom kontinentu o izvlačenju pravih zaključaka o tome zašto im se izbjeglička kriza vraća kao bumerang.

'Mislim da su politički kapaciteti i u Europi i u Americi potpuno u funkciji korporativnih i bankarskih interesa, a u tom svijetu ne postoji način da se razmišlja o ovim stvarima na humanistički način koji je trebao biti utemeljen u Europi', mišljenja je novinar koji dodaje da postoji i ciničan odgovor za europsko iznenađenje. Prema njemu u Europi je izgubljen svaki osjećaj za međunarodni poredak izvan Europe. Štoviše, Europa je klaustrofobična i zatvorena u ovakvim situacijama.

Je li pak mađarski zid europski incident ili suspenzija Schengena unutar EU-a ukazuje na pokušaj stvaranja sanitarnog obruča izvan kojeg će ostati većina izbjeglica koji se tek očekuju u drugom valu, Dizdarević objašnjava riječima kako 'misli da je stvaranje sanitarnog obruča, pri čemu je najdramatičniji uzrok te činjenice to što Europa time ruši temelje na kojima se ona sama nalazi'.

Ivo Visković kaže da se upravo vratio iz Bruxellesa gdje je razgovarao s ljudima koji su što se tiče izbjegličke krize jako dobro informirani.

'Oni smatraju da se ne radi o sanitarnom kordonu, a vjerojatno se boje da bi organizirani prihvat tih ljudi, a pogotovo njihov transport još više poticao na dolazak. Najveći je problem dogovor tko će ih primiti i tu se pokazuje velika sebičnost članica EU-a', mišljenja je Visković koji napominje kako je vrlo malo država Europske unije spremno na solidarnost.

Profesor Visković pritom podsjeća na brod prepun Židova koji je plovio od države do države bježeći od Hitlerovih koncentracijskih logora dodajući kako se zapadne države boje pitanja transporta izbjeglica koji bi mogao otvoriti Pandorinu kutiju.

Stavljanje po strani Sjedinjenih Država kada je u pitanju najveća izbjeglička kriza u Europi nakon Drugog svjetskog rata zaključno je prokomentirao Visković kazavši kako u međunarodnim odnosima nema pravde i pravičnosti već se radi isključivo o nasušnim interesima.

'Da je do pravde, naravno da bi Amerika među prvima trebala sudjelovati u rješavanju problema tih ljudi, ali očito je da gleda svoje interese i kako se u ovom trenutku može elegantno izvući. Prepustila je vrući krumpir Europi pa neka ona prži jezik i zube koliko može', zaključuje Visković.