ZDRAVI KO DREN

Zašto hrvatski zastupnici ne idu na bolovanje?

10.04.2014 u 22:46

Bionic
Reading

U školi, ako ne dođete na nastavu trebate ispričnicu. Ako ste bolesni a zaposleni - otvarate bolovanje. Ali ako ste zastupnica ili zastupnik u Saboru - ne treba vam ništa, kaže HTV-ova novinarka Nataša Ban Leskovar, koja je istražila zašto saborski zastupnici gotovo nikad ne idu na bolovanje

Vijest da je 28. ožujka u sabornici bilo prisutno samo 14 zastupnika, odvela je novinare emisije Labirint u Sabor s pitanjima: Gdje su kada nisu na sjednici? Koliko su često na bolovanju? Moraju li imati opravdanje za izostanak?

'Naravno, svatko tko predsjedava sjednici želio bi da o temi raspravlja što više zastupnika i da rasprave budu konstruktivne. Taj dan raspravljali smo o Izvješću o probaciji, dakle jednom novom pravosudnom institutu koji bi trebao biti interesantan i za zastupnike i za građane', rekla je Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora.

Na dan kada je u sabornici bilo 14 zastupnika, svoju pristutnost u Saboru prijavilo je 98 zastupnika, 23 ih se ispričalo da su službeno odsutni, a za njih čak 30 lokacije i status ostali su nepoznati. Ni ispričnice, ni pisma, ni razglednice.

'Kad ste izabrani u Sabor, vi se više nikad ne trebate pojaviti u Saboru i primate plaću. Ne postoji niti jedan instrument koji bi vas obavezivao na rad, što nije dobro', rekao je laburist Branko Vukšić.

'Ne smatram da je temperatura neka bolest'

Javna je tajna da zastupnici otvaraju bolovanja rijetko ili nikad, jer ako su na bolovanju, plaća im je manja 15 posto, pa je tako 2012. na bolovanju bilo samo sedam zastupnika, 2013. njih četvero, a od početka ove godine - samo jedan.

'Ja na sreću nemam zdravstvenih problema. Nikada nisam bila na bolovanju u svojoj karijeri', rekla je Zgrebec.

'Bio sam u nekim temperaturama, tjerali su me doma, rekli su da ću ih zaraziti. Ne smatram da je temperatura neka bolest, pa sam dolazio', objasnio je Vukšić.

Prilog u emisiji Labirint i komentar profesora Ivana Koprića s Pravnog fakulteta u Zagrebu možete pogledati ovdje.