ZAGREB PRIDE

Zastave duginih boja istaknute na Jelačićevom trgu

13.06.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Tri zastave duginih boja – međunarodnog simbola LGBT, Pridea te ružičasta zastava s crnom zvijezdom, simbolom queer feminizma, koja predstavlja Zagreb Pride postavljene su od ponedjeljka na Trgu bana Jelačića

'Isticanje tih zastava, sada već tradicionalno petu godinu zaredom, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu, jer tako simbolično poručujemo da smo ovdje, da nas ima svugdje, da imamo pravo na javnost, na javno iskazivanje naših seksualnih i rodnih identiteta, da je Zagreb naš grad, Hrvatska naša zemlja, i da u njima živimo i želimo živjeti slobodni od nasilja i diskriminacije', poručuju organizatori zagrebačke Povorke ponosa.

Postavljanje zastava dio je priprema za 10. Zagreb Pride na kojem će se, po najavama, naći i Splićanke i Splićani koji su prije nekoliko dana brutalno napadnuti.

'Zajedno ćemo koračati i poručiti da je Pride iskaz građanske odgovornosti, prosvjeda i otpora protiv svakog fašizma, neoustaštva, mržnje, nacionalizma, seksizma i da će i zagrebačkih i splitskih prideova biti dok je Zagreba, Splita i Hrvatske', najavljuju iz Zagreb Pridea dodajući kako je 'masovni, prosvjedni coming out tu i zbog svih građanki i građana Hrvatske s kojima zajedno i solidarno žele graditi bolje društvo za sve'.

Izaslanstvo Zagreb Pride u utorak će primiti i predsjednik Ivo Josipović, a tema razgovora bit će subotnja događanja u Splitu te razmjena informacija o pripremama za održavanje zagrebačke Povorke ponosa iduće subote.