zakon o obnovi zagreba na dnevnom redu

Trzavice u Saboru između Jandrokovića i Selak Raspudić: Nisam dobro shvatio...

10.09.2020 u 09:43

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru u četvrtak ujutro, koji je na zahtjev Vlade RH sazvao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, nastavljena je 2. izvanredna sjednica

Na dnevnom redu je predviđeno da se zastupnici izjasne o oko 180 amandmana na zakonski prijedlog o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka.

Na početku se ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat trebao očitivao o amandmanima. No, prije nego je krenulo očitovanje Dalija Orešković je zatražila stanu o dodatnim konzultacijama.

'Zaključkom Vlade kojim se daje prethodna suglasnost za prihvaćanje pojedinih amandmana, vidljivo je da Vlada nije imala želju niti namjeru da promijeni smjer zakona u pravcu cjelovite urbane obnove koju zaziva struka', kazala je Orešković.

Dodala je kako je obnova trebala biti prilika da se Zagreb organizacijski i infrastrukturno prilagodi potrebama 21. i 22. stoljeća, a da se sanacija štete od potresa iskoristi za daljnji urbanistički razvoj Zagreba kao moderne europske zelene metropole.

  • +6
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Orešković je rekla i kako je obveza da se sredstva poreznih obveznika troše odgovorno i racionalno.

'Stoga se protivimo modelu po kojem će se po sumnjivim i netransparentnim kriterijima trošiti ogromna financijska sredstva da bi Zagreb nakon obnove izgledao onako kako izgleda sada, dakle po vizurama oronulo uz otpornost na potrese koja će ostati neadekvatna kakva je bila u trenutku potresa', zaključila je Orešković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je odobrio kratku stanku.

Nakon stanke ministar Horvat je započeo očitovanje o amandmanima. Većinu od ukupno 183 amandmana na zakon o obnovi Zagreba podnijela oporba, po tridesetak amandmana podnijeli su klubovi Zeleno-lijeve koalicije, SDP-a i Mosta.

Vlada nije prihvatila prijedlog amandmana Lijevo-zelene koalicije. Naime, Lijevo-zelena koalicija traži u svojem amandmanu neovisni nadzor nad trošenjem financijskih sredstava te ističe kako je riječ o 40 milijardi kuna. Navode kako nije protuustavni neovisni nadzor, što je bio jedan od argumenata Vlade u odbijanju amandmana. Zastupnici čiji su amandmani bili odbijeni traže glasovanje o njima.

U međuvremenu je zaiskrilo između saborske zastupnice Mosta Marije Selak-Raspudić i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Sve je počelo nakon što je zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković kazao da je nužna veća transparentnost. Na to se nadovezala Selak Raspudić koji je kazala da u preijedlogu Zakona o obnovi Zagreba nema elemenata nadzora za sanaciju koja će biti jako izdašna i koju će plaćati svi porezni obveznici.

'Tražim od vas da budete dosljedni sa zakonom koji ste donijeli. Budući da ste preskočili zakon koji ste sami donijeli, moramo tražiti zakonske odredbe u ovom zakonu. Pokažite svoju transparentnost u ovom procesu', kazala je Selak Raspudić koja je dodala kako želi da se nadzor vrati u ruke Sabora, odnosno saborskih zastupnika, piše Večernji list.

Na to joj je odgovorio Jandroković da nije shvatio traži li ona da se vrate svi zastupnici u Sabor.

Selak Raspudić ustvrdila je kako ju je krivo shvatio i da nije čuo dobro što želi reći, jer ona želi da budu dosljedni sa zakonskom odredbom koja je donesena u Saboru godinu dana prije. Jandroković se ispričao, međutim, Selak Raspudić ustvrdila je kako je ona za to da se svi zastupnici vrate, nakon čega joj je predsjednik Sabora poručio kako je ipak dobro čuo što je rekla. Nakon što je na red stigao još jedan amandman Mosta koji je odbila Vlada, o njemu se izjasnila Marija Selak Raspudić koja je potom kazala Jandrokoviću da može ponoviti što je rekla s obzirom na njegovu reakciju na njezino prethodno izjašnjavanje. On je to odbio.