Mandatno-imunitetno povjerenstvo

Sinčić, Saucha i Orepić neće na sud: Nije im skinut saborski imunitet

20.09.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Saucha, Vlaho Orepić i HSS-ov Mladen Madjer zadržali su svoj zastupnički imunitet. Odlučilo je tako Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje se držalo dosadašnje prakse

Pred MIP su stigla četiri zahtjeva za vođenje kaznenog postupka, odnosno skidanje imuniteta, no svi su bili utemeljeni na privatnim tužbama.

Držat ćemo se dosadašnje prakse, pojasnio je predsjednik MIP-a Žarko Tušek. Naime, MIP ima praksu da u slučaju privatnih tužbi zahtjeve odbija.

Na današnjoj sjednici traženo je pak skidanje imuniteta za Ivana Vilibora Sinčića, Tomislava Sauchu, HSS-ovog Mladena Madjera te Vlahu Orepića.

U slučaju Sinčića radilo se o tužbi za klevetu, a jednako je bilo i u slučaju HSS-ovog Mladena Madjera. Privatni tužitelj tražio je skidanje imuniteta i za Vlahu Orepića. Radi se, kako je pojasnio Tušek, o postupku koji je vođen još dok Orepić nije bio zastupnik i sada se trebao nastaviti, no Orepića sada štiti imunitet.

  • +71
Aktualno prijepodne u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se pak tiče Tomislava Sauche, njega je tužila izvršna direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marija Hrebac i to za zlouporabu položaja. Hrebac je kaznenu prijavu podnijela i DORH-u, no državno odvjetništvo ju je odbacilo. Nakon toga se odlučila na privatnu tužbu. Sauchu krivi što je kao predstojnik premijerova kabineta napravio popis dužnosnika koje imenuje Vlada, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Hrebac, da se iščitati iz rješenja postupka koji se protiv nje vodio pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, ne smatra da podliježe Zakonu o pravima i obvezama dužnosnika, a popis koji je Saucha sastavio smatra krivotvorinom.