ČEKA SE POTVRDA SABORA

Skinut imunitet Glavašu, može se nastaviti suđenje

07.07.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je skinulo imunitet HDSSB-ovu zastupniku Branimiru Glavašu kako bi mu se na Županijskom sudu u Osijeku moglo nastaviti suditi za ratni zločin. Kada ovu odluku poslije podneva potvrdi Sabor, Glavašu će se moći zakazati novo ročište koje je ovaj tjedan bilo otkazano jer je DORH zaboravio tražiti skidanje imuniteta

Kako je na sjednici MIP-a podsjetio predsjednik tog tijela Žarko Tušek, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je skidanje imuniteta prije dva dana, odnosno samo dan prije nego što se na osječkom Županijskom sudu trebalo održati ročište.

Radi se o postupku u kojem se Glavašu sudi u slučajevima Selotejp i Garaža i to zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu, od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru i s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015.

Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne, Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Podsjetimo, o skidanju imuniteta Glavašu tportal je već pisao i to zbog toga što je za jučer bilo zakazano ročište, no moralo je biti otkazano nakon što se ustanovilo da je Državno odvjetništvo zaboravilo poslati zahtjev za skidanje imuniteta.

Jednoglasno je MIP odbio zahtjev privatnog tužitelja da se imunitet skine Branimiru Bunjcu iz Živog zida. Njega je zbog klevete poželjela tužiti Jadranska banka, i to zbog riječi izgovorenih u sabornici.

Kako je propisano da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost zbog mišljenja izrečenog u Saboru, MIP je zaključio da neće skinuti imunitet Bunjcu.